IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белиз иска "гръцко" преструктириране на държавните си облигации

Това не е „подстригване”, а направо „скалпиране”, коментира финансист намеренията на задлъжнялото правителство

22:09 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Белиз иска "гръцко" преструктириране на държавните си облигации

Белиз е застрашена от фалит по своя държавен дълг, след като е пропуснала лихвено плащане за 23 млн. долара, дължимо в понеделник, съобщава BBC.

Страната, която граничи с Мексико и Гватемала, все още разполага с 30-дневен гратисен период, за да плати лихвата, но е обявила, че едва ли ще успее.

Кредитори обвиняват държавата, че се опитва да си издейства преструктуриране в гръцки стил на емисията на стойност 550 млн. долара, която представлява половината от публичния дълг на страната.

Спорът привлече вниманието към нарастващата задлъжнялост на страните от Карибския басейн на фона на спадащите им приходи от туризъм.

Голяма част от региона разчита на туристите от Европа и САЩ, но глобалната икономическа криза съкрати драстично посещенията.

Облигацитие на Белиз, които плащат 8,5% годишна лихва, падежират през 2029 г. Премиерът на страната Дийн Бароу каза, след като спечели втори мандат през март, че ще предоговори условията на емисията.

Правителственото предложение включва удължаване матуритета на емисията и орязване на главницата с до 45%.

Според кредиторите на страната обаче офертата е по-лоша от гръцката по-рано тази година. Това не е „подстригване” (както стана известна сделката по отписване на гръцки дълг - бел. ред.), а направо „скалпиране”, коментира Артуро Порчецански, професор по международни финанси от Американския университет във Вашингтон.

Валутата на Белиз, както на много други страни в региона, е твърдо фиксирана към щатския долар (два белизки долара за един американски), така че не може да бъде девалвирана, за да бъде повишена конкурентността на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още