IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса 20 август

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

13:27 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	При последното сериозно поскъпване на горивата страната бе залята от протести. С наближаването на цената от 3 лв. за литър бензин това може да се случи отново. <em>Снимка: БТА</em></p>

При последното сериозно поскъпване на горивата страната бе залята от протести. С наближаването на цената от 3 лв. за литър бензин това може да се случи отново. Снимка: БТА

България

Бензинът се насочва към психологическата бариера от 3 лв. за литър. В тази връзка бившият вече министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков предлага понижение на акциза или на ДДС върху горивата.

Това силно увеличава вероятността от нови протести срещу високите цени на горивата. С протести заплашват и полицаите - ако заплатите им не бъдат вдигнати с 25%.

По света

Гърция отново влиза в светлините на прожекторите, тъй като правителството поиска разсрочване на ангажиментите си и сега предстоят реакциите на Германия, Франция и ЕЦБ. При всички случаи ще бъдат направени големи усилия за запазване на еврото, тъй като голяма част от дребния и среден бизнес в Германия си иска единната валута.

Пазарите започнаха новата седмица с оптимизъм, като в Европа индексите напредват уверено.

Междувременно икономисти предупредиха, че и Франция изпитва все повече трудности и вероятно ще изпадне в рецесия през 2013 г.

Борсата

Най-голяма тежест в индекса на сините чипове на БФБ-София – SOFIX имат Адванс Терафонд и Софарма. Делът на холдинг Химимпорт пък се свива след сериозните разпродажби, на които бяха подложени акциите му през последните седмици.

Между другото

Германски учени намериха отговора на един доста интересен въпрос – колко печелят автоконцерните от всеки продаден автомобил. Сигурно няма да сте изненадани, когато научите, че лъвският пай отива при Porsche.

Дебатът

Дебатът днес се води основно в две посоки – пазар на труда и здравни вноски. В първото направление дискусията е дали проблемът е в ниските доходи, или в липсата на работни места. Тезата е на икономиста от ИПИ Петър Ганев.

За здравните вноски продължаваме да ви представяме читателски позиции, като днес текстът е на блогъра Sanchopansa. Неговото мнение е, че хапчето за здравната ни система се казва свободен пазар и конкуренция, а не нови и нови рестрикции и ограничения.

Когато говорим за осигурителна система и права на работниците, е интересно да споменем, че в САЩ 40% от работещите не получават платен отпуск или болнични.

Очакваме вашата позиция в дебатите за здравната реформа и пазара на труда на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още