IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Талеб: Инвестициите не са добро място за работа

Огромната мощ на утвърдените мениджъри не оставя шанс на навлизащите за успех в бъдеще, посочва авторът на „Черният лебед“

12:31 | 16.08.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Насим Талеб. <em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 12.727272033691406px; line-height: 20px; ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Насим Талеб. Снимка: Архив Ройтерс

Както изглежда, според Насим Талеб, да се търси реализация в областта на инвестициите не е добра идея, пише Джон Карни от CNBC. 

Авторът на „Черният лебед“ твърди в своя сайт, че в бъдеще новите професионалисти в света на финансите просто няма да са в състояние да изместят настоящите инвестиционни мениджъри, които, благодарение основно на късмет, са се представяли по-добре от пазара и са натрупали огромен капитал.

Това, което Талеб обрисува е много добре познато на всеки, който следи финансовата индустрия, пише Карни. Успешните хедж фонд мениджъри като Джон Полсън са описвани като пазарни гении и гурута.

Въпреки многото доказателства, че доходността на техните инвестиции се дължи по скоро на късмет, отколкото на умения, парите на инвеститорите се стичат към тези финансови мастодонти.

Талеб описва супер-финансистите като „непредставителна извадка“, дефинирайки ги като „хора, издигнали се на върха без друга причина освен обикновен късмет, с последващо осмисляне, анализи, и обяснения на успеха“.

Това, което се случва напоследък според Талеб е, че силата и влиянието на тази извадка са станали толкова големи, че няма реален шанс за навлизащите в индустрията да постигнат успех в бъдеще.

Млад инвестиционен мениджър, започващ днес, няма шанс на фона на утвърдените имена, без значение от своите качества и способности да предвижда ценовите изменения, посочва Талеб.

Стойте далече от финансите, съветва авторът. Според него младите и талантливите трябва да преследват работа в области, които са с по-голяма диференциация и с по-малко директна конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сико
преди 11 години
До мелон: Ясно е, че не е само късметът. Не може без базовите професионални качества. Идеята е да се сравнява с младите финансисти, които така или иначе имат базови качества, но нямат същото поле за изява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Незнам, нещо тази теза на г-н Талеб не ми звучи съвсем убедително.В края на краищата едва ли е само до късмет...Лесно за обяснение е да се изтъкне късметът, ама дали е наистина само късмет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
То това не важи само за финансите, във всички стари видове бизнеси е така. Шанса да пробиеш и направиш голяма фирма е само при нов бизнес и това не е от днес нито от преди 100 години, а от както има бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още