IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дали ралито на фондовия пазар е само настройка за по-силен срив?

То няма икономически основания и е ирационално, убедени са анализатори

21:32 | 08.08.12 г.
Дали ралито на фондовия пазар е само настройка за по-силен срив?

Световните фондови пазари преживяват истинско рали в последните седмици, преодолявайки „стената от опасения“ и обърквайки плановете на „мечките“, като дори накараха част от стратезите да предупреждават, че това едва ли ще продължи дълго и че инвеститорите трябва да останат предпазливи, посочва CNBC.

“Мисля, че сме в променливи води и че трябва да не забравяте да продавате, ако притежавате акции в момента“, заяви Чарли Морис, ръководител на отдела за възвращаемост от активи в HSBC Global Asset Management.

Морис смята, че при лошите новини за световната икономика през последната година пазарът се е опитал да се срине, но при толкова много хора с къси позиции условията не са били назрели. Според него обаче това може да се промени, след като настоящото рали приключи.

„Трябва да отвържете пазара, за да постигнете истински срив. Така че почти трябва да нагласите рали, да въодушевите всички, а след това той може да потъне“, обяснява мениджърът. „Ако има рискове, то рисковете за много негативния пазар ще дойдат, след като това рали изчезне“, добави той.

Във вторник американските индекси приключиха трета поредна сесия на печалба, като Standard & Poor's 500 надхвърли 1 400 пункта, а европейските индекси достигнаха 4-месечен връх заради очакванията, че политиците скоро ще се захванат решително с дълговата криза в региона.

Азиатските борси достигнаха 3-месечен връх днес, а в Япония Nikkei 225 надхвърли средната си стойност за последните 75 дни.

Санди Джадиджа, главен технически анализатор в City Index, заяви, че макар да е бил „бичи“ настроен по отношение на Dow Jones през последните 2 седмици, сега притесненията му нарастват.

По думите му има явно разминаване между техническите индикатори и настоящите ценови нива в дългосрочните графики за индекса. „Внимавайте за края на тази седмица – ако започнем да виждаме негативно затваряне в края на седмицата, това ще предполага, че през следващата седмица и тази след нея ще започне натиск в посока на понижение“, добави той.

Други пазарни наблюдатели предупредиха, че по отношение на икономическите фундаменти настоящото рали е нелогично.

„Ралито в петък след публикуването на данните за заетостта и индекса на потребителското доверие наистина няма икономически основания“, заяви Дан Гелър, старши сътрудник за изследванията в Money Market Index.

Стратегът за фондовия пазар в Barclays Бари Нап също изтъква в бележка до клиенти, че основните фактори в условията на „очаквания за влошаване на ръста в САЩ и по света, по-слабо приспособима монетарна политика, забавяне на ръста на печалбите и нараснала несигурност в публичната политика“ са същите, както и през второто тримесечие, когато борсовите индекси изгубиха 10% от стойността си.

Според него инвеститорите, които са били позиционирани защитно, биха могли да сключат кол опции за малък брой акции и да подберат циклични акции, за да се подсигурят, че няма да загубят от ралито.

„Не сме убедени, че инвеститорите трябва да преследват августовското рали през „стената от опасения“ при ниските търгувани обеми“, добави обаче той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още