IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието сред европейските изпълнителни директори падна до 9-месечно дъно

От световните региони единствено Африка регистрира ръст на доверие

17:46 | 07.08.12 г.
Доверието сред европейските изпълнителни директори падна до 9-месечно дъно

Нивото на доверие сред европейските главни изпълнителни директори се свлече до 9-месечно дъно, като по-малко от една трета от бизнес лидерите в региона очакват обстановката да се подобри през следващите 12 месеца, сочи проучване на Young Presidents’ Organization (YPO), цитирано от CNBC.

Според данните на YPO в Индекса на световното доверие вярата в Европа през юли се е свила до 59,7 пункта от 63,8 пункта, като европейските главни изпълнителни директори се очертават като най-неуверените и при тях индексът се понижава до 52,0 пункта от 54,8 пункта.

Доверието в Азия също се понижило – до 60,1 пункта, което е най-ниското ниво, откакто организацията провежда проучванията.

Провежданото на всеки 3 месеца изследване е смятано за източник на полезна информация за начина, по който светът гледа на Европа като регион за инвестиции, а падащата траектория, очертана от юлските резултати, показва обрат в ръста на доверието от октомври 2011 г. досега.

Микеле Раучи, председател на борда на директорите на компанията за дялови инвестиции Sixiang Holdings, заяви, че загубата на доверие в Европа и Азия не е добър знак.

„Изглежда положението в Европа се влошава през последните месеци ... В Азия например индексът се понижи от 72 пункта до 60“ за една година, посочи Раучи. „Единственото място, където индексът вървеше нагоре, е Африка (превърнала се в най-оптимистичния регион в света след повишението на индекса от април с 1,3 пункта до 65,6 пункта), навсякъде другаде има прекалено рязък спад“, добави той.

Изследването е смятано за полезен моментен поглед за това доколко уверени се чувстват европейските бизнес лидери за бъдещето на региона и за начина, по който ще реагират на настоящата волатилна обстановка.

Резултатите показват, че само 34% от европейските главни изпълнителни директори смятат, че положението ще се подобри през следващите 12 месеца, докато 19% мислят, че то ще продължи да се влошава.

Едва 23% от главните изпълнителни директори в Европейския съюз ще търсят увеличаване на персонала до юли 2013 г., а това е лоша новина за европейски пазари на труда като испанския и гръцкия, където безработицата достига съответно 24,6% и 22,5%.

Раучи посочи, че доверието в страни като Гърция е около 40-те пункта, докато във Франция, Испания и Португалия наближава 50-те. Дори германските главни изпълнителни директори, които традиционно гледат на по-слабата еврозона като предимство за собствения си бизнес и износ, сега се колебаят в положителната перспектива пред Европа, като индексът на тяхното доверие достига 50 пункта.

Резултатите от изследването, които показват несигурност, насочват към очаквания, че е необходимо всеобхватно общоевропейско действие за спасяване на еврозоната от икономическия застой, смята Раучи.

„Ситуацията е комплексна. Хората в Европа сега очакват достатъчно силно действие, което да сплоти всички страни, а това не се случва в момента. Дори Германия е засегната от това положение и сега не е нито оптимистично, нито песимистично настроена“, добави той.

Въпреки тенденцията към икономически растеж в Азия според Раучи спадът на доверието на главните изпълнители директори в региона до 60,1 пункта отразява скептицизма им относно Китай, където за второто тримесечие бе съобщен ръст от 7,6%.

„Мисля, че реалното число може да е и по-ниско от това, така че вероятно главните изпълнителни директори усещат това и поради тази причина нямат особено ясна престава какво ще се случи в бъдеще“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още