IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ иска да помогне за понижаване на цената на зърното

От средата на юни цените на пшеницата скочиха с над 50%, а на царевицата - с над 45%

22:26 | 30.07.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната банка (СБ) обяви днес, че е готова да помогне на правителствата в борбата с поскъпването на зърнените храни, което поставя в опасност най-бедните хора в света и може да има пагубно влияние, което да продължи години, съобщава Ройтерс.

"Не можем да позволим краткосрочните скокове в цените на храните да имат вредни дългосрочни последици за най-бедните и уязвими хора по света", заяви президентът на СБ Джим Йон Ким.

"Световната банка и партньорите й следят внимателно това положение, така че можем да помогнем на правителствата да приемат мерки, чрез които да помогнат на хората да се справят по-добре", каза Ким.

Тежката суша в Средния запад на САЩ силно намали очакванията за зърнената реколта, съживявайки спомените за 2008 година, когато рязко поскъпване на храните доведе до бунтове в някои страни и протести срещу използването на хранителни култури за производство на биогорива.

От средата на юни цените на пшеницата скочиха с над 50%, а на царевицата - с над 45% на фона на сухото лято в Русия, Украйна и Казахстан, твърде влажното време в Европа и необичайното начало на мусонния сезон в Индия.

Цените на соята, която има важно значение за храните и фуражите, през последните два месеца също се повиши с над 30% и с близо 60% от края на миналата година.

СБ има редица програми, чрез които да помогне на правителствата, ако ситуацията се влоши, посочва президентът на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още