IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският БВП ли е новият Libor?

Скандалът с фалшивия Libor е нищо в сравнение с вредите, които може да причинят истинските данни за китайския растеж, предупреждава анализатор

08:15 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският БВП ли е новият Libor?

Скандалът с фалшивия Libor, който увеличи недоверието между водещи банки и пазари, е нищо в сравнение с вредите, които може да причини разкриването на истинските данни за китайския икономически растеж, заявява Лари МакДоналд, бивш вицепрезидент на Lehman Brothers.

Китайският БВП ли е новият Libor, пита се той в бележка до своите клиенти, след като все повече инвеститори според него започват да се съмняват в изчисляването му. 

През второто тримесечие Китай отчете растеж от 7,6%. Данните бяха по-добри от очакванията на анализаторите, облекчавайки опасенията за драматично забавяне на втората по големина икономика в света и увеличавайки търсенето на рискови активи за две седмици.

Спадът в износа и индустриалното производство обаче, както и по-трудните за манипулиране данни за използваната електроенергия, предполагат много по-слаб растеж, смятат МакДоналд и други инвеститори. Според британската банка Barclays ръстът на БВП е бил по-скоро към 7,15%.

Това, което притеснява МакДоналд е, че некоректните данни – били те за Libor или за БВП – увеличават системния риск на пазарите, което е много по-лошо от само икономическия риск.

„Исторически погледнато разпродажбите на пазарите на база икономическия фундамент са в рамките на 5-15%, докато тези, причинени от системния риск (като през 2008 и 2011 г.) са от порядъка на 25-50%“, посочва той.

В момента институциите в Европа не са откровени, като последно испанската централна банка ревизира данните си за лошите кредити.

„Една от причините за изгубеното десетилетие в Япония бе, че правителството замаскираше данните за загубите на банките“, изтъква МакДоналд. „Колкото по-бързо се понесат болезнените трудности, толкова по-бързо пазарите се стабилизират.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още