IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Полша за първи път ще получат места в борда на МВФ

Участието им ще бъде на ротационен принцип след споразумение, постигнато през последните седмици, разкрива Wall Street Journal

16:35 | 14.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турция и Полша за първи път ще получат места в борда на МВФ

За първи път Турция и Полша ще получат места в изпълнителния борд на Международния валутен фонд на базата на политическо споразумение, постигнато през последните седмици, пише Wall Street Journal, цитирайки запознати източници.

При новото разпределение на местата в борда, Белгия ще редува мястото си в него с Холандия, давайки възможност на Турция, Австрия, Унгария и Чехия да се редуват на освободеното място през 5 години. Полша пък ще дели мястото си в изпълнителния борд с Швейцария. 

Сделката представя променящото се разположение на силите във Фонда, което дава на развиващите се икономики по-голяма власт за сметка на Европа, след като много развивавщи се пазари се ангажираха на фона на европейската дългова криза да подсилят кредитния ресурс на МВФ, който скоро ще достигне 1 трлн. долара.

”Това е значима стъпка, даваща по-голяма роля на развиващите се икономики в борда и при вземането на решения”, е споделил служител на МВФ. „В действителност Европа за първи път отстъпва част от властта си във Фонда”, посочва негов колега.

Основен след Втората световна война, МВФ в продължение на десетилетия бе доминиран от САЩ и Европа, които все още държат мнозонството от гласовете във него.

С нарастването на ролята на развиващите се икономики за растежа на глобалната икономика и финансовата им подкрепа за МВФ, главно в полза на Европа, се повишиха и претенциите им за по-голямо влияние при управлението на Фонда, като някои от тях, като Китай, Индия, Русия и Бразилия, вече получиха места в 24-членния изпълнителен борд.

Управленската реформа във фонда, договорена през 2010 г., обаче предвижда още повече правомощия за развиващите се пазари. След като тя бъде завършена, Китай ще е третият по брой на гласовете член на МВФ, а Русия ще получи по-голям глас при операциите на институцията.

Европа тогава се съгласи уклончиво да отстъпи 2 от 8-те си места в борда, но до скоро изглеждаше, че не е склонна да удържи на обещанието си, особено след като САЩ не успяха да получат одобрение на реформата от Конгреса си, а нов опит за ратификация е малко вероятен преди късната есен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още