IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Условията по спасителната помощ за Гърция ще бъдат смекчени

Експерти на ЕС, МВФ и ЕЦБ пристигат в понеделник в Атина за съгласуване на поредния транш от помощта

10:07 | 22.06.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Юнкер: Условията по спасителната помощ за Гърция ще бъдат смекчени

Условията на програмата за спасяване на Гърция ще бъдат смекчени, заяви след края на заседанието на министрите на финансите на страните-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) нейният председател Жан-Клод Юнкер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Експерти на „тройката“ международни кредитори ще пристигнат в Атина още в понеделник за съгласуването на поредния транш от финансовата помощ“, подчерта Юнкер, визирайки Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, които осигуряват спасителните пакети за балканската държава.

МВФ пък ще изпрати собствена мисия в Гърция за оценка на мерките, които трябва да бъдат предприети за стабилизиране на ситуацията, съобщи генералният директор на световната институция Кристин Лагард, която също взе участие в заседанието на Еврогрупата.

Сформирането на новото гръцко правителство, което е готово да изпълнява задълженията на страната за бюджетно консолидиране, даде възможност за подновяване на изпълнението на втората програма за спасителна помощ за страната в размер на 130 млрд. евро.

Задача на групата експерти на „тройката“ международни кредитори, които ще пристигнат в понеделник в Атина „ще бъде оценка за реализацията на съвместната програма за реформи, разработени от ЕС и МВФ, определянето на постигнатия напредък и на това какво още предстои да бъде направено“, заяви на свой ред европейският комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен.

Investor.bg ще награди с два билета за  фестивала Sofia Rocks (7-8 юли 2012 г.) двама от нашите читатели, които изпратят статия по темата Гърция на info@investor.bg. И така – очакваме вашите мнения за изборните резултати и дали Гърция ще успее да сформира правителство, което да спази поетите ангажименти. Отговорите ще събираме до 24 юни, а кои ще са щастливците с безплатни билети за Sofia Rocks ще разберете на 25 юни. Успех!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Нидей рива, на нас никой няма да ни даде такъв заем... който така или иначе не можем да върнем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Естествено, че облеченията ще са символични, колкото да покажат "загриженост" за изстрадалия Гръцки народ. А главната им задача е да видят кое как да се реформира за да може да увеличат събираемоста на данъците, която е отчайващо ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
индианеца
преди 12 години
Не се косете. "Смекчаването" ще е нещо като "смекчаването" предлагано от наште банкови юнаци към закъсалите им длъжници. Пак си с двата крака вътре. Гърците никого немогат да изнудват. Трябват им пари за да продължи държавата им да съществува в тоя си вид, и това е цялата им игра. Пари обаче нЕма, така че им остава да действат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още