IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s повиши кредитния рейтинг на Турция до едно ниво под инвестиционния

Перспективата по рейтинга се запазва положителна, а устойчивостта към трусовете в международната търговия ще е решаваща за евентуален инвестиционен статут

11:42 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody’s повиши кредитния рейтинг на Турция до едно ниво под инвестиционния

Кредитният рейтинг на Турция бе повишен от международната рейтингова агенция Moody’s до едно ниво под инвестиционния статут заради „значителното“ подобрение на публичните финанси и политиките за преодоляване на дефицита по текущата сметка, съобщи Bloomberg.

След обявяването на новината турската лира поскъпна с 0,4% до 1,7929 лири за долар, достигайки най-високото си ниво от 14 май. Доходността по двугодишните турски държавни облигации се понижи с 14 базисни пункта до 8,95%, като това е най-ниското ѝ ниво от 22 февруари.

Повишението на рейтинга е с една степен до Ва1, се посочва в съобщение на агенцията. Moody’s запазва положителната си перспектива по турския рейтинг, позовавайки се на очакванията, че „факторите, довели до днешното повишаване на рейтинга, ще продължат да подобряват фискалната и макроикономическата устойчивост на страната“.

„Ако погледнем напред, повишаването на рейтинга до инвестиционен статут вероятно ще зависи от устойчивостта на Турция по отношение на сътресенията в международната търговия, като се имат предвид вече благоприятните показатели за публичните финанси“, добавят от агенцията.

Общият държавен дълг на Турция през 2011 г. бе 39,4% от брутния вътрешен продукт на страната, което е под средното ниво от 54,6% за страните, чийто кредитен рейтинг е оценяван на ниво Ва1 от Moody's и е доста близък до средния от 38,5% на страните с рейтинг Ваа3.

При Fitch рейтингът на Турция е ВВ+, също една степен под инвестиционния, докато при Standard & Poor’s е с 2 степени под инвестиционния на ниво ВВ.

Турските стимули за увеличаване на инвестициите и частните пенсии са насочени към справяне с „първопричините за уязвимостта на страната към външните пазари, като например високите обеми на вноса от компаниите-износители, ниското ниво на спестяванията и умереният размер на валутните резерви на страната“, подчертават от Moody's.

Политиките ще помогнат за намаляване на нуждите на турските износители от вносни компоненти за техните стоки и ще увеличат преките чуждестранни инвестиции, добавят от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още