IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата за рекапитализиране на МВФ достигнаха 456 млрд. долара

Малки и големи страни се отзоваха на нашия призив, заяви изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард

12:03 | 19.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Развиващите се страни, включително Китай и Бразилия, формализираха обещанията си да разширят финансирането за Международния валутен фонд (МВФ), с което почти удвоиха възможностите на организацията да защитава световната икономика от евентуално разпространение на европейската дългова криза, съобщава Bloomberg.

Отчитайки новопоетите ангажименти от 12 страни, сред които Русия, Индия и Саудитска Арабия, базираната във Вашингтон институция обяви, че досега обещаните й средства са достигнали 456 млрд. долара от 430 млрд. долара през април. Тези финансови ангажименти допълват настоящия ресурс за кредитиране на фонда в размер на 380 млрд. долара.

„Малки и големи страни се отзоваха на нашия призив“, заяви изпълнителният директор на Фонда Кристин Лагард на пресконференция на срещата на страните от Г-20 в Мексико. Тя допълва, че новите средства ще бъдат използвани единствено „като втора линия на защита“, след като съществуващите ресурси бъдат изчерпани.

Лидерите на страните от Г-20 се събраха в Лос Кабос, Мексико, за двудневна среща, която най-вероятно ще бъде доминирана от дискусии за финансовата криза в еврозоната. Вчера доходността по испанските ДЦК отново достигна рекордни нива.

Канада и САЩ не предоставиха допълнителни средства въпреки призива на германския канцлер Ангела Меркел.

„Това е първият случай, когато Фондът се рекапитализира без участието на САЩ. Така се откроява значението на развиващите се икономики“, казва мексиканският президент Фелипе Калдерон.

Страната домакин Мексико ще предостави 10 млрд. долара, колкото и Русия, Индия и Бразилия. Китай ще предостави 43 млрд. долара, докато Южна Африка, Колумбия, Малайзия, Нова Зеландия и Филипините са сред страните, които предлагат по-малки суми.

Това е третото рекапитализиране на МВФ за последните 3 години и въпреки че представлява неоспорима победа за Лагард, събраната сума се оказа по-малка от първоначално заложените 600 млрд. долара.

„Съществуват опасения, че тази защитна стена няма да е достатъчна за овладяването на едно по-сериозно разпространение на кризата“, коментира индийският премиер Манмохан Сингх.

„Ресурсите, които ще бъдат събрани от Европа и МВФ са по-малко от очакваните преди година. В същото време кризата е по-сериозна“, допълва индийският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още