IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Европейската криза може да доведе до нова глобална рецесия

Основните ни опасения през идните месеци трябва да са свързани с това как да избегнем масовото теглене на пари от банките и финансовата паника, казва Бан Ки-мун

21:45 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Снимка: Ройтерс

Европейската дългова криза може да доведе до нова глобална рецесия, заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от ДПА.

"Основните ни опасения през идните месеци трябва да са свързани с това как да избегнем масовото теглене на пари от банките и финансовата паника", каза ръководителят на ООН.

В същото време трябва да бъде възобновен ангажиментът за устойчиво развитие, допълни той.

Ако положението в Европа се влоши, то това би могло да повлияе и усилията за борба с бедността - неразрешените проблеми на финансовия сектор и държавните дългове на богатите страни ще засегнат програмите за борба с крайната бедност в страните от третия свят, отбеляза Бан Ки-мун.

Това би довело до увеличаване на безработицата и политическа нестабилност, подчертава той.

Бан изрази надежда, че срещата на върха на Г-20 в Мексико ще доведе до "значими резултати" за по-бедните страни, най-вече около проблемите на образованието и безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още