IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия не може сама да спаси еврозоната

Трябва да удържим на изкушението да финансираме растежа чрез нов дълг, изтъкна германският канцлер

13:15 | 14.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Германия не може сама да спаси еврозоната

Световните лидери не трябва да „надценяват“ способността на Германия да разреши дълговата криза в еврозоната, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред парламента на страната, цитирана от ВВС.

По думите на Меркел възможностите на Германия за спасяване на еврозоната „не са неограничени“.

Тя призова за по-големи регулаторни пълномощия за Европейската централна банка и повтори за пореден път, че растежът не трябва да бъде финансиран чрез допълнително задлъжняване.

Речта на германския канцлер идва преди срещата на лидерите на Г-20 в Мексико през уикенда. „Заявявам им, че Германия е силна, Германия е двигател на икономическия ръст и котва на стабилността в Европа, ... но силите на Германия не са неограничени“, подчерта тя.

Меркел очаква дълговата криза да се превърне в основния разискван проблем на срещата.

„Нашата страна ще бъде център на внимание. Това е факт, всички погледи са насочени към Германия, защото сме най-голямата европейска икономика и най-големия износител“, припомни тя.

Според нея обаче Европа ще намери изхода от кризата единствено чрез силен „политически съюз“, който осигурява по-силна финансова координация и надзор, за да постави страните-членки върху „солидни основи“.

Германският канцлер отхвърля призивите мерките за строги икономии в еврозоната да бъдат разхлабени с надеждата, че това ще стимулира растежа. „Трябва да удържим на изкушението да финансираме растежа чрез нов дълг“, изтъкна тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
Меркел най-вероятно ще изпадне в изолация, предвид сериозната обвързаност на повечето политици с банките. Както в САЩ, Великобритания, Италия, във Франция ..., така и в самата Германия. Здравият разум казва, че банките трябва да отписват, след като са занижили критериите при отпускане на кредити. Но стремежът да се запази неспасяемото статукво, каквото е с големите хонорари и черни политически каси, ще дърпа към печатане и отлагане във времето. До по-дълбока пропаст, в която парите може да са ненужни хартийки, а ресурсите, технологиите и военната сила да са всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още