IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика се е разширила над очакванията през първото тримесечие

Ефектът от икономическата несигурност в световен план засега е доста преувеличен, коментира анализатор

11:19 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийската икономика се е разширила над очакванията през първото тримесечие

Австралийската икономика е отбелязала ръст от 1,3% през първото тримесечие спрямо предходното при очаквания на анализатори за само 0,5%, съобщава BBC. На годишна база ръстът е 4,3%.

Имаше страхове, че забавеното глобално търсене на суровини и стагниращият вътрешен пазар може да засегнат растежа, но според анализатори местната икономика е добре позиционирана за устойчив ръст.

„Данните сочат, че макар още да сме обезпокоени относно икономическата несигурност в световен план, ефектът й върху австралийската икономика засега е доста преувеличен“, коментира Майкъл МакКарти от CMC Markets.

Едно от големите притеснения за австралийската икономика е, че тя е доминирана от добивния сектор, докато другите не се представят толкова добре, но последните данни за БВП показват, че тази тенденция може би се променя.

Цифрите сочат, че финансовият и застрахователният сектори, както и професионалните, научните и техническите услуги, са допринесли за икономическия растеж колкото и добивния сектор.

Потребителските разходи за тримесечието също са се повишили, което според анализатори е индикация, че потребителското доверие остава високо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още