IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 ще проведе спешни разговори за еврозоната с акцент върху Испания

Според източник от групата на най-развити индустриални държави обаче перспективите световната общност да действа съвместно в подкрепа на еврозоната са ниски

22:10 | 04.06.12 г.
Г-7 ще проведе спешни разговори за еврозоната с акцент върху Испания

Финансовите министри и централните банкери на страните от групата на 7-те най-развити индустриални държави ще проведат утре спешни разговори за дълговата криза в еврозоната, съобщи Ройтерс.

Финансовите пазари са загрижени за рисковете от кризата в испанския банков сектор и изборите в Гърция на 17 юни, които могат да доведат до излизане на страната от еврозоната.

Канадският министър на финансите Джим Флахърти заяви, че заедно с колегите си и управителите на централните банки на САЩ, Япония, Великобритания, Германия, Франция и Италия ще проведат специален конферентен разговор, като по този начин увеличи натиска върху европейските държави да предприемат действия за преодоляване на кризата.

„В момента, естествено, истинското опасение е Европа – слабостта в част от банките в Европа, фактът, че те са недокапитализирани, фактът, че останалите страни в еврозоната не предприемат все още задоволителни действия за справяне с тези проблеми и за изграждане на съответната предпазна стена“, каза Флахърти.

Изявлението за обикновено поверителните конферентни разговори идва в момент, когато европейският ковчежник Германия обяви, че Испания трябва сама да реши дали има нужда от финансова помощ, след като средства за масова информация съобщиха, че Берлин притиска Мадрид да помоли за такава.

„Всички инструменти за гарантиране на сигурността на банките в еврозоната са налице“, се посочва в съвместно съобщение на германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на десноцентристката коалиция.

Те обаче на практика отхвърлят призива на Испания да бъде разрешено на спасителните фондове за еврозоната да отпуснат средства за пряко рекапитализиранена испанските банки, затиснати от лоши кредити в сектора на недвижимите имоти, без правителството да започва спасителна програма в тяхна подкрепа.

Източник от Г-7, пожелал да остане анонимен, заяви, че има опасения за риска от фалит на испански кредитни институции, докато страната се мъчи да рекапитализира национализираната банка  Bankia и по-малки банки, ударени тежко от краха след спукването на балона в сектора на недвижимите имоти.

„Налице е нарастващо чувство за тревога около развитието на нещата в Европа, особено в Испания“, посочи източникът. „Има опасения дали няма да се стигне до фалит на банки в Испания, който да има отзвук и извън еврозоната“, добави той.

По думите му САЩ, които в момента председателстват Г-7, не желаят да позволят средства на Международния валутен фонд да бъдат използвани в подкрепа на еврозоната, така че перспективите световната общност да действа съвместно в подкрепа на еврозоната за сдържане на кризата са ниски.

Високопоставен представител на бразилското правителство заяви, че кризата в еврозоната ще бъде централна тема и на срещата на Г-20 в Мексико.

„Настояваме на своята позиция, че европейските страни разполагат с достатъчно пространство, за да стимулират икономиката, дори чрез фискални стимули (не са много онези, които действат по този начин), така че нека го направят сега“, посочи бразилският представител, визирайки предимно Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още