IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Кристин Лагард не плаща данък върху заплатата си в МВФ

Любопитното е, че информацията излиза малко след като шефът на Фонда призова гърците да си плащат данъците

13:09 | 30.05.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Защо Кристин Лагард не плаща данък върху заплатата си в МВФ

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард присъства в основните заглавия на медиите през тази седмица, а вчера в интернет избухна буря заради новината, че тя не плаща никакъв данък върху заплатата си, съобщава CNBC.

Иронията в случая е, че информацията бе огласена през същата седмица, в която Лагард бе залята от критики заради изявлението си за „всички онези хора в Гърция, които се опитват да избегнат плащането на данъци“ в интервю за британския вестник Guardian.

Заплатата ѝ от 467 940 долара годишно плюс режийни на стойност 83 760 долара се равнява на брутни около 630 000 долара, ако тя бе облагана с най-високата данъчна ставка в САЩ от 35%.

Това е значителна сума и надхвърля онова, което президентът на САЩ Барак Обама или държавният секретар Хилъри Клинтън внасят годишно в семейния бюджет.

Лагард можеше да припечелва и допълнително, ако имаше възможност да поема престижни длъжности в частния сектор.

В бурята обаче има отчетлив елемент на бъркотия. На първо място, приемайки заплащане, освободено от данъци, Лагард следва предшественика си Доминик Строс-Кан, както в действителност и други служители на ООН.

Виенската конвенция пък постановява: „Дипломатическите служители ще бъдат освободени от всички задължения и данъци, дължими като физическо лице или притежател на недвижима собственост, национални, регионални или местни“.

Така че като протестирате срещу нея, всъщност протестирате срещу хиляди служители на ООН през всичките тези години, откакто действа конвенцията.

С една от най-натоварените програми в световен мащаб, Лагард може и да не разполага с достатъчно време да контактува с данъчните агенти в родната ѝ Франция или във Вашингтон, или доброволно да подпише чек.

В САЩ има утвърдена схема, според която всеки може да направи „подарък“ на министерството на финансите, ако желае, но желаещите да плащат по-високи данъци са малцина.

Стивън Кинг и Уорън Бъфет са сред извънредно богатите американци, които призоваха правителството да ги обложи с по-високи данъци, но желанието им засега удря на глухо.

Лагард, с изражението си на свръхкомпетентна и безпогрешно подготвена, без съмнение предизвиква по-малко съчувствие от средния грък, приведен под тежестта на мерките за строги икономии.

Но проблемът с избягването на данъци, който тя описа в Гърция, е системен и структурен, а мнозина признават, че е ключова причина за настоящите проблеми на балканската държава.

Неплащането на данъци, което е задължение по закон, не е същото като да поемеш изключително важен пост, който случайно е освободен и от данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Всяка система убива ако не се използва правилно. Капитализма има фундаментални грешки, който са свързани най-вече с това, че в някои случаи се залага на доверието и добронамереността на хората. За другите системи няма смисъл да говорим, защото е дъвкано много. А иначе да хванем гората, да отстрелваме по заможните пътници и да даваме изкараното на бедните.. На мен лично не ми изглежда стабилна система, защото някой ден богатите ще свършат, бедните ще станат богати (които трябва да се отстрелват), а ние ще си останем мъже в чаропогащи в гората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Робин Худ
преди 12 години
И така крадеца вика дръжте крадецаили ако ви харесва повечеНа чужд гръб и сто тояги са малкоКапитализма смърди и никога никога няма да реши проблемите с беднит и с корупцията, защото самата система ги създава... капитализма е само нужното ниво преди социализма, нищо повече от система за тормоз,терор, насилие, обезмисляне на живота на хората и лишавайки ги от щастие и не на последно място смърт... да КАПИТАЛИЗМА УБИВА... буквално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Jimmy
преди 12 години
И се оказва, че Лагард прави точно така - спазва законите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Това е абсолютно не продуктивна статия, явно написана по случай изказването на Лагард, че гладните негърчета са по важни от гърците. Аз бих я подкрепил с двете ръце. А иначе най-смешно в статията ми стана:"средния грък, приведен под тежестта на мерките за строги икономии."Ох преди 10 години защо те не ни съжаляваха така горките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Тая дама, Лагард, вместо да даде личен пример, да сочи с пръст така, е направо връх на цинизма. И тя трябва да плаща данъци, хич да не се увърта.Нали искат закони ?Е, законите са за всички. Без увъртания, без изключения. Например, аз съм по-умен от нея - дай и мен да ме освободят от данъци.Както и половината население на Европа, също...- Я СТИГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Лагард да не ти е роднина????...щото в БГ не плащат и осигуровки...а образовани хайдуци ...бол...дипломи да искаш....евтини са ...да ти продам ли някоя ????....питай Калина с немската диплома...и опит....айде бе , не ставай смешен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 12 години
Стани и ти толкова умен като нея, завърши и ти нейните образования, придобий нейния опит и тогава я коментирай. В България държавните служители не плащат данъци върху заплатите си... Те спадат към "за кокошка няма прошка" май ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
....винаги си е било така, за кокошка-няма прошка, но за милион-няма закон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още