IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русев планира понижаване на данъците в електроенергийния сектор

Тя смята, че единствената изпълнима политическа стратегия за широка данъчна реформа е да се действа последователно по отделни сектори

17:48 | 17.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Дилма Русев планира понижаване на данъците в електроенергийния сектор

Средните разходи за електричество в страната от 180 долара на мегаватчас са по-ниски само от тези в Италия и Словакия, посочва в свое изследване частната фондация Getulio Vargas, базирано на данни на Международната агенция по енергетика.

Високите данъци в сектора пък допринасят за липсата на ръст на инвестициите и производството в енергоемките браншове.

Въпреки находищата от боксит и алуминий, от 1985 г. насам няма изграден нито един нов завод за преработка на алуминий, а два са били затворени, което е довело до застой в нивата на преработка, пише още в изследването на фондацията.

Там се изтъква също, че делът на електроенергията в производствените разходи на бразилската индустрия е 35% - „ненормално високо съотношение“.

През април базираната в Питсбърг компания за добив и преработка на алуминий Alcoa обяви, че обмисля сериозно свиване на производството в бразилските си заводи заради високите разходи за електроенергия. Единият от източниците посочи, че изявлението на Alcoa е направило по-наложително бързото прилагане на плана на Русев за понижаване на данъците.

Всички заявяват, че делът на данъците в разходите за електроенергия в Бразилия е около 50%, се посочва в изследването на фондация Getulio Vargas, като федералните и щатските са приблизително с еднаква тежест за крайния резултат.

За Русев ще бъде относително лесно да понижи и опрости изчисляването на данъците на държавно ниво. Тя обаче смята, че може да прокара понижаването на данъците на ниво „щати“, използвайки натиск при предстоящите преговори за дълговете на административните единици.

Няколко щата молят за по-ниски лихви по дълговете, които имат към централното правителство. Русев вероятно ще поиска в замяна щатите да опростят или понижат данъците си върху електроенергията, коментира единият от източниците. Според двамата президентът с ляв политически уклон ще иска гаранция, че всяко понижаване на данъците ще бъде усетено от потребителите.

Макар че в сектора за производство и разпространение на електроенергия има и частен капитал, Русев смята, че ще може да използва силата на ценообразуването в държавните компании за понижаване на цените като цяло, ако това се налага, добавиха те. Предстоящо предоговаряне на концесиите в сектора също би могло да се използва в тази посока.

Тактиката на Русев е близка до тази, която тя използва за понижаване на основния лихвен процент през последните месеци и която е друга колона в стратегията за понижаване на „Бразилските разходи“. Воденото от нея правителство замрази разходи за милиарди долари, за да позволи на централната банка да понижи основната лихва с 3,5 процентни пункта от август 2011 г. досега.

Когато някои от частните банки се заинатиха на понижаването на лихвите за потребителите, Русев и високопоставени представители публично ги подхванаха, задето имат едни от най-високите спредове в света. След това държавните банки обявиха понижаване на лихвите за потребителите, а малко по-късно частните отстъпиха и последваха примера им.

Този подход предизвика търкания между Русев и част от бизнес общността, особено с банковите мениджъри, които я обвиниха, че се опитва да тормози частния сектор.

Според източниците на Ройтерс обаче Русев продължава да използва най-добрите налични оръжия за възстановяване на конкурентоспособността на Бразилия.

Конгресът блокира опитите за широка данъчна реформа на нейния предшественик на поста Луис Инясио Лула да Силва и самата Русев, която бе министър на енергетиката в неговото правителство, смята, че единствената политически изпълнима алтернатива е да я прокарва през отделните сектори един по един, добавят те.

„Напълно наясно съм, че Бразилия трябва да понижи своето данъчно бреме“, заяви Русев през март по време на посещението си в Индия. „Това, което трябва да направя, е да предприема дребни мерки, които като цяло да създадат по-сериозен данъчен пробив, а това е фундаментална необходимост за постигането на ръст“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Отракано момиче - Обама и говореше за дружба и разбирателство , а тя направо го заби да си оправят търговския дефицит и хеле да спрат с CTRL+P :))))) Право куме в очи ! Дано закачим от трудовия им плам там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още