IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русев планира понижаване на данъците в електроенергийния сектор

Тя смята, че единствената изпълнима политическа стратегия за широка данъчна реформа е да се действа последователно по отделни сектори

17:48 | 17.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Дилма Русев планира понижаване на данъците в електроенергийния сектор

Бразилският президент Дилма Русев планира да намали данъците за производството и разпространението на електроенергия и да облекчи администрирането им в рамките на стратегия за понижаване на високите разходи на бизнеса в страната и за стимулиране на икономиката, заявиха две високопоставени длъжностни лица пред Ройтерс.

Бразилия бе на ръба на рецесията от средата на 2011 г., тъй като високите данъци, надцененият обменен курс на местната валута и други структурни проблеми притискат страната, която бе сред най-динамично развиващите се икономики в света.

През последните месеци Русев обяви понижаване на данъците за сектори в застой като автомобилната индустрия, прегръщайки постепенния подход на реформиране, който обаче предизвика критиките на инвеститорите, тъй като според тях са необходими по-драстични промени.

Според източниците обаче понижаването на данъците за компаниите в производството и разпространението на електроенергия ще бъдат най-голямото до момента. Те твърдят, че Русев ще обяви плановете  си до няколко седмици.

По разходи за електроенергия Бразилия е на трето място в света, така че целта на Русев е да облекчи както потребителите, така и производителите в енергоемки сектори като стоманодобив и химически продукти.

Проучвания на бразилското правителство предвиждат в зависимост от степента на намаляване на данъците, разходите за електроенергия да се понижат с между 3% и 10% от началото на 2013 г., посочиха източниците. Това би се отразило на инфлацията и ще помогне на бразилския президент в опитите ѝ за понижаване на основния лихвен процент.

„Наясно сме, че данъците в Бразилия са ненормално високи, и се опитваме да направим нещо по въпроса“, заяви единият от източниците. При електроенергията нещата стоят така, че „изглежда можем да постигнем бързо сериозна разлика“, добави той.

Русев вероятно няма да понижи данъците с указ, така че ще трябва да преговаря с Конгреса и различни обществени групировки. Тя планира да използва рекордно високия си рейтинг, за да прокара понижаването на данъците едновременно на държавно и щатско ниво, като се концентрира специално върху ставките, които се припокриват или са трудни за изчисляване, отбелязаха източниците.

Бразилският данъчен кодекс е толкова сложен, че средна компания губи 2 600 работни часа годишно, за да изчисли задълженията си, сочи изследването Doing Business на Световната банка, което сравнява бизнес практики по целия свят. Това е почти 14 пъти повече от времето, което е необходимо за изчисляването на данъците в САЩ, а Бразилия оставя далеч зад себе си всички 183 държави, които са били проучени.

„Вниманието е насочено и върху опростяването на данъците поне колкото върху понижаването им“, заяви вторият източник.

Три четвърти от електроенергията в Бразилия се произвежда от водноелектрически централи, а останалата – от атомни, топлоелектрически и вятърни.

Ако инициативата има успех, Русев ще използва подобен модел за намаляване на данъците и в други индустрии през следващите месеци, вероятно и в телекомуникациите, подчертаха двата източника. По думите на единия от тях планът най-вероятно ще бъде реализиран в края на юни, преди политиците в страната да насочат вниманието си към местните избори през октомври.

Цените на електроенергията са компонент с голяма тежест в т. нар. „Бразилски разходи“ - смес от данъци, висок лихвен процент, разходи за труд, инфраструктурни проблеми и други, които водят до по-ниска конкурентоспособност на икономиката.

След десетилетие на силно представяне, през 2011 г. Бразилия регистрира ръст под средния за Латинска Америка, а тенденцията се запзва и през настоящата година.

Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Отракано момиче - Обама и говореше за дружба и разбирателство , а тя направо го заби да си оправят търговския дефицит и хеле да спрат с CTRL+P :))))) Право куме в очи ! Дано закачим от трудовия им плам там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още