IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Австралия спадна под 5% през април

Спадът обаче едва ли ще продължи, имайки предвид слабостта на секторите извън добивния, коментира анализатор

21:41 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Австралия спадна под 5% през април

Безработицата в Австралия рязко се е понижила през април, което вероятно потвърждава, че икономиката е сравнително стабилна и поставя под въпрос бъдещата лихвена политика на централната банка, съобщава MarketWatch.

Коефициентът на безработица е спаднал до 4,9% от 5,2% през март, показаха данни на местната статистика. Икономисти очакваха повишение до 5,3%, според прогнози, събрани от Dow Jones Newswires. Безработните като цяло са намалели с 28 800 до 598 200. 

Броят на заетите се е увеличил с 15 500 до 11,5 млн., подкрепен от ръст при непълната заетост от 26 хил. работни места до 3,44 млн., докато при пълната заетост има намаление от 10 500 места до 8,1 млн.

„Данните ще имат ключово значение за бъдещата лихвена политика на централната банка и ще оправдаят последното понижение на основната лихва с 0,5 пункта до 3,75%“, коментира Кати Лиен, стратег в GFT Forex.

През миналата седмица централната банка предприе тази стъпка с аргумента, че по-голямото понижение от очакваното е необходимо, за да се снижат лихвите за населението до подходящи нива.

„Нееднозначната интерпретация на данните за пазара на труда, включително последние данни за спада на безработицата, не подкрепят ново съкращаване на лихвите с 0,5 пункта през май“, коментира Майкъл Търнър, стратег в RBC.

„Трудно е да си представим как инерцията на трудовия пазар може да продължи, имайки предвид слабостта на секторите извън добивния, които са трудоемки. Смятаме че безработицата ще се покачи през втората половина на годината“, казва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още