IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследване: Глобалните мерки срещу укриването на данъци се провалят

Възлизащите на 2,7 трлн. долара депозити в офшорни банки са на нивата от 2007 г.

13:39 | 08.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изследване: Глобалните мерки срещу укриването на данъци се провалят

Най-мащабните в историята мерки срещу укриването на данъци не успяват да ограничат притока на капитали към офшорните финансови центрове, разкриват банкови данни, цитирани от британския Guardian.

Въпреки безпрецедентните действия на политически лидери от цял свят и многобройните двустранни споразумения с офшорните правителства, данни, предоставени от Банката за международни разплащания (BIS), разкриват, че през миналата година банковите депозити в офшорните финансови центрове са достигнали 2,7 трлн. долара – същата сума, както през 2007 г.

Нилс Йохансен и Габриел Зукман, изследователи, получили достъп до базата данни на BIS, заключават, че за момента „усилията на страните от Г-20 да ограничат укриването на данъци... се провалят“.

„Двустранните споразумения са довели до частично преразпределение на депозитите между офшорните центрове, но не и до чувствителен отлив на капитали“.

Заключенията на изследователите са в остро противоречие с официалната оценка за стартираната в Лондон през 2009 г. инициатива.

„Ерата на банковите тайни приключи“, заяви миналия ноември Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – структурата, която трябваше да след за изпълнението на договорените от Г-20 мерки.

Признавайки, че все още има проблеми за доизглаждане, Гурия заяви, „че вече не е възможно да укривате доходи, без да рискувате да попаднете в затвора“.

Според изследователите двустранните споразумения с офшорните центрове са се оказали неефективен начин за справяне с проблема. Юридически неиздържани текстове позволяват изискването на финансови детайли единствено, когато има конкретно подозрение за укриване на данъци.

Проблемът се усложнява и поради широко разпространената практика данъците да се укриват чрез сложни корпоративни структури, пръснати в многобройни офшорни зони.

Според Йохансен и Зукман 550 млрд. долара или около една четвърт от всички депозити в офшорни центрове са собственост на лица или компании регистрирани в други офшорни центрове.

Британските Вирджински острови и Панама са популярни седалища на подобни холдингови компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavnba
преди 12 години
Интересно как става тези решения когато 50% от всичките тези пари са в централна европа(Швейцария). Имаш ли 10 милиона можеш да си отвориш частна банка, а частните банки не дават на никого информация за клиентите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Просто решение-но според теб ;)---------------ако си направиш труда да се разровиш-ще разбереш,че 3/4 от тези "удобни юрисдикции" са бивши колонии на Короната - а там вече е сложно ;)а и никому на пречат ;) - като казвам "никому" - има предвид субектите с право на избор - иначе ние сме независими-нищо не зависи от нас ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Решението е просто Закриват се офшорните зони Големите държави могат да го направят Заради благоденствието на няколко острова трилиони долари се укриват от данъци Още толкова се изпират от престъпления Какво ще правят Кайманите - ще развиват туризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още