IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър: По-скъпият юан ще помогне на китайската икономика

Той ще донесе на Китай независимост и гъвкавост при решаването на проблемите с растежа и инфлацията, посочва щатският финансов министър

11:54 | 03.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Щатският финансов министър Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс

Щатският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че по-нататъшното поскъпване на юана е толкова важно за реформирането на китайската икономика, колкото и отварянето на китайския пазар към света през 70-те години, съобщава Bloomberg. 

„По-силна и по-близка до пазара валута ще „подкрепи опитите за реформиране на китайската икономика, целящи производство с по-голяма добавена стойност, по-гъвкава финансова система и насърчаване на вътрешното потребление“, заяви Гайтнър след разговори в Пекин.

„Бъдещият растеж изисква фундаментална промяна в икономическата политика, подобна на тази от преди повече от 30 г.", допълва той.

Коментарите на китайския премиер Уън Дзябао, че юанът вероятно е близо до равновесие и фактът, че китайската валута не е поскъпнала спрямо долара от началото на годината, означават, че Гайтнър може да остане разочарован.

Разговорите се оказаха доминирани от случая със слепия китайски дисидент Чен Гуанчен. Вчера беше постигната сделка, която сложи край на престоя на Чен в американското посолство в Пекин, където той потърси убежище на 22 април.

Уън и управляващата комунистическа партия се опитват да изместят фокуса на икономическия растеж към вътрешното потребление. В същото време китайското правителство се опитва да разхлаби контрола си върху финансовите пазари и юана, без да отслабва позициите си в страна с население от 1,3 млрд. души.

„Съедините щати имат интерес тези реформи да успеят. Това важи и за останалите световни икономики“, заяви Гайтнър.

Той допълва, че облекчаването на контрола върху валутата и нейното поскъпване „ще донесат на Китай независимост и гъвкавост при решаването на проблемите с растежа и инфлацията“.

Гайтнър определя като прогрес факта, че през последните 2 години юанът е поскъпнал спрямо щатския долар с 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Ха-хаТоя пък взел да дава акъл на китайците.Все едно си е оправил собствената доларова черна дупка че и тръгнал да поучава за юана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още