IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ е все по-близо до сделка за увеличаване на финансовата мощ

Швеция и Дания се присъединиха към Япония и обещаха допълнително финансиране за фонда

10:14 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард изрази надежда да бъдат набрани допълнителни 400 млрд. долара за фонда.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард изрази надежда да бъдат набрани допълнителни 400 млрд. долара за фонда. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) изглежда се доближава до споразумение за увеличаване на кредитния капацитет на фонда, съобщи Ройтерс.

След като вчера Япония обеща на институцията 60 млрд. долара за увеличаването на финансовата й мощ, към Страната на изгряващото слънце се присъединиха Швеция и Дания. Трите държави поеха ангажимента да осигурят общо 77 млрд. долара.

Швеция съобщи, че може да предостави незабавно 10 млрд. долара, като в последствие ще има възможност да увеличи сумата до 14,7 млрд. долара. Дания заяви, че може да осигури 7 млрд. долара за фонда.

Норвегия обеща на МВФ близо 10 млрд. долара още през декември, припомня агенцията.

„Трите страни направиха първата крачка за постигането на споразумение по време на пролетната среща на държавите-членки на МВФ“, коментира управляващият директор на фонда Кристин Лагард.

Анонимни източници на агенцията от Г-20 са съобщили, че Китай и Саудитска Арабия също ще отпуснат допълнително финансиране за МВФ. По-скромни суми се очаква да отделят Бразилия, Русия, Мексико и Полша.

В САЩ обаче се надигна сериозна вътрешнополитическа опозиция срещу идеята за допълнително финансиране за фонда, с което да се подкрепят богатите европейски нации. Позицията на Вашингтон да не участва в набирането на допълнителен финансов ресурс за фонда се втвърдява, като към мнението на Щатите се присъедини и Канада.

В интервю за италианското финансово издание Il Sole 24 Ore Лагард каза още, че се надява страните-членки да наберат поне 400 млрд. долара, макар и да не скри, че постигането на споразумение за увеличаването на кредитния капацитет на фонда ще отнеме доста време.

Преди дни МВФ преоцени нуждите си от допълнителни средства заради по-ниските рискове пред глобалната икономика. Редовната пролетна икономическа прогноза също отрази оптимизма на институцията за състоянието и на глобалната, и на европейската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още