IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обеща 60 млрд. долара на МВФ

Страната на изгряващото слънце е първата извън еврозоната, която обещава допълнително финансиране за фонда в борбата му с финансовата криза

12:42 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония обеща 60 млрд. долара на МВФ

Япония обеща 60 млрд. долара на Международния валутен фонд (МВФ) за засилване на финансовата защита срещу разпространяването на дълговата криза в Европа, предаде АФП.

Финансовият министър на Страната на изгряващото слънце Юн Азуми коментира, че се надява ходът на Токио да подтикне и други нации да отделят средства, които са от ключово значение не само за Европа, но и за Азия и Япония.

Той допълни, че 60-те млрд. долара ще бъдат отделени от валутните резерви на страната му и ще бъдат под формата на спешни заеми.

Решението на Япония да отпусне допълнително финансиране на МВФ идва дни преди началото на срещата във Вашингтон на финансовите министри на държавите-членки във фонда. Очаква се кризата в Европа и ситуацията в Испания да са основните теми за разговор.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард приветства решението на Япония и призова и другите страни-членки във фонда да направят същото.

„Това е много важна стъпка напред в борбата с кризата и утвърждаването на икономическа стабилност в глобален план“, коментира Лагард.

В началото на тази година МВФ прогнозира, че ще има нужда от 500 млрд. долара допълнително финансиране. В края на миналата седмица обаче Кристин Лагард ревизира надолу тази прогноза, като обясни, че Европа е предприела мерки срещу дълговата криза, които са занижили рисковете.

Япония е първата държава извън еврозоната, която обещава допълнително финансиране за МВФ. Държавите от европейската валутна общност обещаха 200 млрд. долара, като се очаква и Китай да се включи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още