IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Развиващите се икономики растат благодарение на индустрията и услугите

Тези страни ще продължат да се облагодетелстват от ръста в производителността и по-добрия достъп до капитал, сочи проучване на британската банка

12:14 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
HSBC: Развиващите се икономики растат благодарение на индустрията и услугите

Икономиките на развиващите се страни вероятно са нараснали с най-бързото си темпо от 9 месеца през първото тримесечие на годината, след като производството се възстанови от резкия спад и секторът на услугите се разшири, сочи проучване на бизнес активността на британската банка HSBC, цитирано от Bloomberg.

Индексът на бизнес активността на HSBC, който е съставен от базирания в Лондон институт Markit и следи условията в над 5 000 компании, нарасна до 53,4 пункта през първото тримесечие при 52,4 пункта през предходното. Това е първи ръст за индекса от 3 тримесечия.

„Налице е слабо подобрение и леко ускоряване на икономическата активност“, заяви Мурат Улген, главен икономист в HSBC за Централна и Източна Европа и за Централна и Южна Африка. „Въпреки всички проблеми в западните държави – потиснат ръст и безработица – развиващите се страни са като цяло имунизирани и се справят добре“, добави той.

Развиващите се пазари ще продължат да се облагодетелстват от ръста в производителността и по-добрия достъп до капитал, посочват от HSBC. Правителствата в тези страни разполагат и с повече пространство за фискални стимули от тези в развитите държави, докато централните банки променят политиките си към подкрепа на ръста от ограничаване на инфлацията, тъй като ръстът на цените се забавя, освен в Индия, добавят оттам.

Икономическата активност на развиващите се пазари все още не се е върнала до нивата от преди финансовата криза, започнала през 2008 г., когато индексът на HSBC бе средно около 57 пункта, подчерта Улген.

Последният благоприятен резултат се дължи основно на най-бързия ръст от 4 години в сектора на услугите в Бразилия и от 3 години в Индия, изтъкват от банката. Двете страни водят пред Китай и Русия и в ръста на производството, тъй като китайското индустриално производство се сви за трето поредно тримесечие, а в Русия намаля до почти 9-месечно дъно.

Китайската икономика ще нарасне с около 8% през 2012 г. благодарение на стимулиращи мерки като понижаване на изискванията за съотношението на банковите резерви със 100 базисни пункта, данъчни облекчения и други монетарни стъпки, предсказани от HSBC, смята Улген.

Според прогнозите на Международния валутен фонд от януари, световната икономика ще нарасне с 3,3% през настоящата година и с 3,9% през следващата. Оценката на МВФ е, че в развиващите се страни ръстът ще бъде 5,4%, докато в развитите икономики се очаква той да достигне едва 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още