IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф обвини богатите страни, че спъват световния икономически растеж

Бразилският президент посочи по време на визитата си в Белия дом, че политиците в развитите страни са пристрастени към близките до нулата лихвени проценти

17:32 | 10.04.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Бразилия Дилма Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

Президентът на Бразилия Дилма Русеф призова САЩ да инвестират повече в най-голямата латиноамериканска икономика, но предупреди американския си колега Барак Обама, че монетарната политика на западните страни вреди на глобалния икономически растеж, съобщава Bloomberg.

Русеф заяви, че тя е притеснена от „експанзионистичната“ монетарна политика, която „води до обезценяване на валутите на развитите страни и пречи на растежа“ на по-динамичните, развиващи се пазари.

Тя подчертава, че в опитите си да понижават бюджетни дефицити и да стимулират растежа, политиците в развитите страни са се пристрастили към близките до нулата лихвени проценти.

Подобни политики създават „монетарно цунами“, което вреди на Бразилия. „То е причина за поскъпването на реала и спада на местния износ“, казва тя.

Обама посреща Русеф за първи път откакто тя пое президентския пост пред 15 месеца. Той изтъкна, че търговията и инвестициите между двете страни са на „рекордни нива“.

Американският президент подчерта, че САЩ са отворили в южноамериканската страна две нови консулства и че времето за издаване на американски визи за бразилски граждани е чувствително понижено.

Въпреки това Русеф заяви, че би искала да види повече американски компании, които да инвестират в Бразилия. Тя даде за пример новооткритите нефтени находища край бразилските брегове, които определи като „изключителна възможност“ за разширяване на двустранните бизнес отношения.

Преките инвестиции на бразилски компании в САЩ достигат едва 40% от инвестициите на САЩ в Бразилия, посочи Русеф.

Тя е изразила и опасения за търговския баланс  между двете страни. От 6,7 млрд. долара излишък през 2007 г., през 2011 г. Бразилия отчита 8,2 млрд. долара дефицит в търговията си със САЩ.

Бразилия е единствената страна от групата БРИКС, включваща още Русия, Индия, Китай и Южна Африка, чийто търговски баланс спрямо най-голямата световна икономика е отрицателен.

Като причини анализаторите определят поскъпването на реала и нарасналото потребление на вносни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Lucifer,Жалко, че нямате време да прецените, че поради запазено старо държавно финансово управление (ДФУ), което е НЕПРИГОДНО за Незлатни пари:1: Депозанти в исландски банки загубиха над 6 милиарда евро.2: Притежатели на гръцки дълг, в т. ч. банки понасят щети за над 100 милиарда евро.3. САЩ имат над 15 000 000 000 000 долара държавен дълг. 4. Развива се сегашна световна стопанска криза.Ако се ползва подобрено ДФУ, което да е ГОДНО за Незлатни пари:1: Депозанти в исландски банки нямаше да загубят над 6 милиарда евро.2: Гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.3. САЩ нямаше да имат държавен дълг. 4. Няма да се развива сегашна световна стопанска криза.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте lozkhris,Коя е причината да се дразните от правилен отговор на въпроса: Защо има съвременна стопанска криза?Той е: Сега се развива световна стопанска криза, защото съществува държавна финансова практика, поради която ежедневно се развиват диспропорции и (при достатъчно време) криза.Доказателство: До 24 часа след като се прекрати това (никому ненужно) държавно финансово поведение стопанската криза ще е минало.Изводът е: Ако се премахне държавната управленска грешка няма да я има и сегашната стопанска криза.Сегашната стопанска криза е налична, защото има несъответствие между НОВО И СТАРО.НОВОТО е Стопанство с Незлатни пари.СТАРОТО от преди 1716 г. и запазено досега е начинът на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕПРИГОДЕН за НОВОТО.Вие приемате наличността на НОВОТО стопанство с Незлатни пари, но не осъзнавате, че при тези условия е потребно ползване на НОВ начин на ДФУ, който да е ГОДЕН за стопанство с "Незлатни пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Права е г-жа Русева, но цялата работа е, че евреите на Уол Стройт искат точно това - силен спад на долара, който да провокира инфлация в останалата част на света, което пък да накара съответните банки и правителства да издигат защитни стени от високи лихви и скъпи валути. Това отписва дълг, а на Америка дългът е в излишък. Освен това силно се повишава корпоративната печалба, а гяволъците се плащат от данъкоплатците с всяка нова QE-програма. Следващата ще е Юни-месец. Целта е до Септември изкуствено да се свали безработицата до под 8%...Все пак е година на избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Брат, наистина вече е хубаво да вземеш да млъкнеш защото стана досаден като реклама на Кока-Кола.Ако нямаш жена - намери си, срещу заплашане ще се навие почти всяка и на нея обяснявай за непригодните стопански условия и грешката на Лоу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
alphaomega
преди 12 години
От тук нататък икономическия растеж ще го гледат през крив макарон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Lucifer
преди 12 години
...какво и пречи ли?, ами как какво?.. ако САЩ са една потънала в дългове, стагнация, рецесия, стагфлация и още както искаш я наречи икономика но със все още единствено доминираща като разплащателно средство валута($), то Бразилия е във съвсен друг етап, растяща икономика и ако те започнат да печатат своите реали точно в такова количество като $ за да защитят конкурентноста на икономиката си то тя просто ще прегрее от безумната инфлация, която ще последва. А какво ти пречи на теб, като толкова "велик икономист" да досаждаш с твоята "грешка", като бабичосал *** си, все това кензаш от година насам че да не е и по-вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Какво пречи на г-жа Дилма Русеф съответна монетарна политика, тъй като нейното държавно финансово управление е НЕПРИГОДНО за съвременни стопански условия и поради тази причина се развива потенцила на стопанска криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още