IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията отлепиха от дъното, но са далеч от бума

Съпротивата срещу сливанията и придобиванията отразява неохотата на дребните инвеститори да поверят парите си на борсите, коментира анализатор

13:20 | 06.04.12 г.
Сливанията и придобиванията отлепиха от дъното, но са далеч от бума

В крайна сметка, твърдят от Goldman Sachs, приемливите стойности на акциите и вероятният спад в бъдещите печалби ще принуди компаниите да потърсят друг начин за ръст, тъй като сливанията и придобиванията „могат да действат като средство за подкрепа на ръста, диверсифициране на приходните потоци и създаване на по-ефикасни маржове на печалба“.

Напоследък са налице и сигнали за подобряване на картината по отношение на сливанията и придобиванията. Такава бе например офертата на Coty за изкупуване на  Avon Products на стойност 12,2 млрд. долара, тъй като отхвърлените предложения са ключов индикатор за тенденциите при сливанията и придобиванията.

Ако сделката се осъществи, това ще бъде най-голямото враждебно придобиване след закупуването на Genzyme от  Sanofi-Aventis през август 2010 г. на стойност 24,5 млрд. долара, а от друга страна почти ще изравни по стойност враждебните придобивания за цялата 2011 г., която бе доста вяла по този показател.

„Имаше период, в който фирмите се въздържаха от силна експанзия, като се има предвид несигурността, особено идващата откъм Европа“, заяви Джефри Грийнбърг, икономист в нюйоркския филиал на Nomura Securities. „Ако се вземе под внимание, че вече имаме известна яснота, пазарът със сигурност е по-спокоен и по-благоприятен за разумна активност при сливанията и придобиванията", добавя той.

Компаниите също така регистрираха почти рекордна активност при набирането на свеж капитал. Облигациите с висока доходност излизаха бързо на пазара, което наведе на очаквания, че част от набраните средства могат да влязат в действие.

„Едно от простите неща, които компаниите биха могли да направят с този кеш, е да ги извадят и да закупят потенциално подценени активи“, смята Грийнбърг.

„Общата перспектива в края на миналата година бе поразително песимистична. Като се вземе предвид, че плановете за сливания и придобивания отнемат известно време от намерението до приключването, едва сега започват да се появяват нови огнища на активност, никнещи след нарасналата сигурност", добави той.

Според Поулсън съпротивата срещу сливанията и придобиванията отразява неохотата на дребните инвеститори да поверят парите си на борсите. Въпреки агресивния „бичи“ пазар от октомври, много повече кеш е влязъл в облигационните фондове, отколкото във взаимните фондове, инвестиращи в акции, което показва повишена предпазливост на финансовите пазари.

„Не се наблюдава стремеж от страна на хеджфондовете, не се виждат входящи потоци и няма истински агресивни сливания и придобивания“, изтъква Поулсън. „Може би всичко това ще се случи едновременно. Може би ще има нужда от период, през който да се реши дали условията не са по-добри, дали няма да бъде пропусната възможността и налице ли са необходимите средства“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още