IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще отпусне поредния транш от помощта за Португалия

Налице са първи признаци, че се осъществява необходимата икономическа корекция, изтъкват от финансовата институция

09:57 | 05.04.12 г.
МВФ ще отпусне поредния транш от помощта за Португалия

Международният валутен фонд обяви, че ще отпусне на Португалия поредния транш от спасителната помощ за страната на стойност 5,17 млрд. евро, съобщи ИТАР-ТАСС.

Решението е взето след обсъждане на резултатите, получени при третия преглед на антикризисната програма, реализирана от Португалия с помощта на Европейския съюз и МВФ.

Общата стойност на средствата, отпуснати от фонда по тази програма до момента, достига около 18,5 млн. евро. Приетият през май 2011 г. спасителен финансов пакет за Португалия е на стойност 78 млрд. евро, от които МВФ ще осигури 27,63 млрд. евро, като това трябва да стане в рамките на 3 години.

Заместник-генералният директор на фонда Немат Шафик отбеляза, че в осъществяването на португалската антикризисна програма е постигнат напредък.

Според нея налице са „първи признаци, че се осъществява необходимата икономическа корекция“.

Същевременно тя предупреждава, че „заради сложните външни и вътрешни условия“ португалските власти трябва да продължат да влагат максимални усилия за „възстановяване на доверието на пазарите и връщане към ръст“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още