IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят нови изпитания за инвестиционните банки

Очаква се те да свият балансите си с над 1 трлн. долара през следващите години, за да успеят да подобрят рентабилността си

10:19 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предстоят нови изпитания за инвестиционните банки

На инвестиционните банки ще им се наложи да свият балансите си с още 1 трлн. долара, или 7% от размера им към момента, в рамките на следващите две години. Това показва анализ на сектора в глобален план, изготвен от Morgan Stanley и Oliver Wyman.

Освен това финансовите институции ще трябва да съкратят разходите си с 10-12 млрд. долара, като това ще стане чрез намаляване на заплати, съкращаване на служители и ограничаване на инвестиции в сектори, които вече не се считат за основни, пише CNBC.

“Настъпи решително време за инвестиционните банки. Пазарът подценява степента, до която банките ще рационализират портфейла си от действия“, коментира Хув ван Стеинс от Morgan Stanley.

В доклада се казва, че през миналата година инвестиционните банки са намалили капацитета си за действие със 7 на сто, а за следващите две години се очаква свиване с поне още 10 на сто.

Като реакция на регулаторния натиск и дълговата криза в еврозоната доста банки са предприели мащабно съкращаване на разходи през последните шест месеца, като са разпродавани активи, освобождавани служители и са продавани цели поделения.

Пример в тази насока е Royal Bank of Scotland, която провежда операция по изваждане на рискови активи за 70 млрд. лири в инвестиционното си поделение. Това се извършва чрез ограничаване на инвестициите в инструменти на паричния пазар, корпоративно банкиране и операциите на капиталовия пазар.

Разместванията на пластовете в сектора на инвестиционните банки ще предизвика преминаване на около 15% от пазарния дял от едни ръце в други, смята Тед Мойнихан от Oliver Wyman.

Съкращаването на разходи и преструктурирането на дейности би помогнало на банките да се върнат към възвращаемост на собствения капитал от 12-14 на сто през следващите две години. Миналата година показателят се понижи до 8 на сто, посочват от Morgan Stanley.

Тези очаквания се базират на презумцията, че натиска върху приходите заради кризата е достигнал своя пик и че може да се очаква ръст от 5 до 10 на сто през следващите години.

Тази прогноза обаче контрастира с очакванията на други анализатори. Мнозина специалисти смятат, че банковият сектор няма да може да премине отвъд възвращаемост на собствения капитал над 11-12 на сто през тази и следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още