IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Излизането на Гърция от еврозоната ще струва скъпо

Страната няма право на грешка в осъществяването на реформите, а всяко забавяне може да доведе до по-дълбока рецесия

12:53 | 17.03.12 г. 6
МВФ: Излизането на Гърция от еврозоната ще струва скъпо

Гърция ще бъде изправена през неконтролирано напускане на еврозоната без финансовата подкрепа на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, обявиха от световната финансова институция, цитирани от Ройтерс.

Само ден, след като МВФ одобри спасителен кредит от 28 млрд. евро за Гърция, който е част от по-широкия спасителен финансов пакет на стойност 130 млрд. евро, доклад на служители на фонда предупреждава, че Атина няма право на грешки, докато прокарва икономическите реформи и орязва разходите, за да понижи високите нива на държавния си дълг.

От световната финансова институция подчертават, че всяко политическо отлагане или забавен отклик от страна на икономиката на реформите ще доведе до по-дълбока рецесия и влошаване на дълговия профил на Гърция.

Освен това са налице и политически рискове, свързани с изборите в страната през тази година, които създават допълнителна несигурност, посочват от фонда. „Материализирането на тези рискове най-вероятно ще изисква допълнително облекчаване на дълга от страна на публичния сектор, а ако това не се окаже достатъчно, може да доведе до държавен фалит“, пишат експертите на МВФ.

„При липсата на продължителна официална подкрепа и достъп до операциите за рефинансиране на ЕЦБ неконтролираното излизане от еврозоната ще стане неизбежно, повишавайки рисковете за фонда“, добавят те.

От МВФ изтъкват, че ако се наложи Гърция да изостави еврото, икономическите загуби и рискът от разпространение на дълговата криза в други страни от еврозоната - а вероятно и в други световни региони - ще нараснат.

Последиците за балканската държава ще бъдат обезценяване на валутата и монетарно финансиране на разходите, което ще напомпа инфлацията, последвано от натиск върху заплащането в посока на повишение и върху други производствени разходи, които бързо ще лишат гръцките компании от всякакво конкурентно предимство, твърдят от световната финансова институция.

За МВФ платежоспособността на гръцките банки се превръща в „остър проблем“, а рецесията продължава да хвърля своята сянка, като необслужваните кредити в края на септември 2011 г. са достигнали 14,7% от всички кредити. Гръцките банки са загубили близо 30% от депозитната си база, преценяват от фонда.

В доклада се отбелязва още, че според предварителните оценки на експертите на МВФ за различните стрес сценарии загубите от отпуснатите кредити от гръцките банки за 3-годишен период може да достигнат 30-35 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте г-н dean.jordanov,Желая Ви нови успехи.Ако имате време: ПРИЧИНАТА ЗА СТОПАНСКА КРИЗА В ГЪРЦИЯhttp://newsbg.eu/WEB/?p=693С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте green hawk,Причината за развитие на световна стопанска криза е конкретна държавна финансова грешка, която досега не се отчита от представители на МВФ, които са с мълчаливо поведение.Днес световната макроикономическа картина е под засилващо се влияние от липса на Държавни финансови правила при ползване на Незлатни пари, което води до развитие на диспропорции и (при достатъчно време) стопанска криза.Ако не сте съгласни с моята теза, че досега по света няма полезни правила за държавно финансово управление при условия на пари с Незлатен стандарт моля да посочите поне една държава в света, при която са налични такива правила или поне един университет по света, където се преподават знания за държавно финансово управление при условия на Незлатни пари.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Ви им дайте евро, после им обяснявайте как да се страхуват от въвеждане на драхмата :)Кое ще им е трудно? Слънцето ли ще спре да грее по плажовете, или маслините криза ще ги хване и ще спрат да растат?Цялата работа е да държат хората под робство на финансовата им система.Другото е само пликове с инструкции, при това не само за нашенските "космонавти" :-]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
green hawk
преди 12 години
колега,един виц за събуждане ;)-------Излетели Рукавишников и Георги Иванов в Космоса -дали им по един плик с инструкции!При първата аварийна ситуация на Кораба, Рукавишников отваря своя плик ,чете и действа но НЕ търси помощ от Георги Иванов.Иванов е обиден и отваря своя плик в който пише: "от теб се иска да пътуваш,не пипай нищо , всичко е калкулирано предварително"МВФ не дава грешни съвети , всичко е калкулирано предварителноБГ космонавтите са като БГ коментаторите - раздават им еднакви пликове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
О господин Митев, добре дошъл:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Грешните съвети от МВФ подсигуриха развитие на кризата в Гърция.(Същността на грешката на МВФ е, че не се отчитат качества на еврото.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още