IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи перспективата по рейтинга на Украйна

Агенцията планира да повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция след приключване на замяната на облигациите, издадени не по гръцкото законодателство

20:21 | 15.03.12 г.
S&P понижи перспективата по рейтинга на Украйна

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's понижи перспективата по дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна до „отрицателна“, като се позова на липсата на напредък в преговорите за рефинансиране с Международния валутен фонд и за газовите доставки с Русия, съобщи Ройтерс.

Действията на S&P бяха предприети, след като днес украински заместник-министър на икономиката обяви, че страната иска да отложи връщането на дълго от 3 млрд. долара, които трябва да плати на МВФ през тази година, с 10 години.

В момента дългосрочният и краткосрочният кредитни рейтинги на Украйна са на ниво В+/В при S&P.

„Негативната перспектива отразява мнението за нараснал риск относно значителните нужди на Украйна за бюджетно и външно рефинансиране“, се посочва в съобщение на агенцията.

Усилията на страната да преструктурира дълга си, което е прецедент в настоящата ѝ политика, разтърсиха дълговия пазар. 5-годишните украински застраховки за защита срещу фалит се повишиха с 18 базисни пункта до 768 базисни пункта, макар че съобщението на S&P не успя да им повлияе допълнително в тази насока.

„Според нас нарастващото нежелание за риск при финансирането на нуждите на Украйна се подхранва от липсата на яснота за основната насока на правителствената политика във връзка с продължаващите преговори с МВФ и руската газова компания Газпром“, изтъкват от агенцията.

В надеждата си да получи значителна отстъпка от Русия правителството отказа да последва съвета на МВФ и да повиши цената на газа за домакинствата, което накара световната финансова институция да прекрати кредитната си програма за страната в началото на 2011 г.

Според анализатори проблемът с повишаването на цената на газа на вътрешния пазар едва ли ще бъде решен преди изборите през октомври, тъй като ще се отрази неблагоприятно върху и без това намалялата популярност на правителството.

Междувременно от  S&P обявиха, че планират да повишат дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция, след като приключи процесът по замяна на държавните облигации, които не са емитирани по гръцкото законодателство, съобщи РИА Новости.

Повишението ще бъде до ниво ССС от „частичен фалит“, се посочва в съобщение на агенцията. Очаква се замяната на този тип облигации да приключи на 11 април.

Освен това от S&P дадоха рейтинг ССС на облигациите, емитирани от правителството в рамките на програмата за частично преструктуриране на дълга с участието на частните инвеститори.

„Рейтингът ССС, определен за новите гръцки държавни облигации, отразява мнението ни за неопределените перспективи за икономическия ръст на Гърция, отслабващото единодушие сред политиците за амбициозните и непопулярни реформи, все още високото ниво на външния държавен дълг и бюджетния дефицит дори след преструктурирането на дълга“, пише в съобщението.

По-рано през седмицата международната рейтингова агенция Fitch повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в чужда и местна валута до В- със стабилна прогноза от „частичен фалит“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още