IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Независимостта на аржентинската централна банка е поставена под въпрос

Правителството планира реформи в устава й, които според икономисти ще подчинят монетарната политика на бюджетната

11:33 | 07.03.12 г.
Независимостта на аржентинската централна банка е поставена под въпрос

Но опитът на Аржентина с подобни методи от 70-те и 80-те години на ХХ век само напомпа инфлацията, изтъква Вильоне.

Аржентинската официална статистика за инфлацията загуби доверието на фона на мащабните обвинения за манипулирането на данните от правителството от 2007 г. насам, а то на свой ред глоби независими икономисти за публикуването на определяните от него „заблуждаващи“ данни.

„Без определение за свободните разполагаеми резерви бордът на директорите ще трябва да определя необходимия размер на резервите. Централната банка ще бъде на разположение за участие в търгове за държавни ценни книжа. Те са отворили паралелна хазна, която не е обект на никакъв тип контрол“, заяви Редрадо в телевизионно интервю.

През миналата седмица аржентинският президент Кристина Фернандес обяви, че иска да увеличи пълномощията на централната банка, и вместо тя просто да бъде защитник на валутата, да ѝ предостави „задължението да интервенира в реалната икономика, за да подкрепи ръста и работните места". "Това е широкообхватна цел, която включва регулиране на монетарната стабилност, на финансовата стабилност и икономическото развитие с обществено безпристрастие“, посочи президентът на страната.

Правителството иска банката да използва кредитите, за да стимулира инвестициите и да увеличи производството. Фернандес вярва,че нестандартният политически подход, защитаван от правителството на покойния ѝ съпруг Нестор Киршнер през периода 2003-2007 г., и продължен от нея, е преобразил живота на аржентинците и е осигурил безпрецедентен ръст.

Но след като бе преизбрана през октомври тя търси начин да „прецизира“ икономическата политика - всъщност да намали силно нецелесъобразните субсидии и да подкрепи свиващия се външнотърговски излишък, който ограничава вливането на долари чрез въвеждането на контрол въху капиталите и вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още