IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независимостта на аржентинската централна банка е поставена под въпрос

Правителството планира реформи в устава й, които според икономисти ще подчинят монетарната политика на бюджетната

11:33 | 07.03.12 г.
Независимостта на аржентинската централна банка е поставена под въпрос

Президентът на аржентинската централна банка Мерседес Марко дел Понт ще представи днес пред депутатите в националния парламент плановете на правителството да реформира устава на финансовата институция, съобщава британският вестник Financial Times.

Промените ще позволят на банката да освободи част от резервите си и ще ѝ предоставят по-голяма практическа роля в икономиката.

От 2010 г. аржентинското правителство използва т. нар. „свободно разполагаеми разерви“, които разширяват монетарната база (количеството пари в обръщение) за изплащане на дълговете.

Реформата, която се очаква да бъде гласувана скоростно в аржентинския Конгрес, доминиран от представители на управляващата партия, ще премахне изискването централната банка да подкрепя емисиите си чрез заделянето на същото количество резерви.

Правителството определя този ход като пирона в ковчега на конвертируемостта – валутен режим от 90-те години на ХХ век, който обвързва аржентинското песо с американския долар в курс 1:1 и който рухна, след като Аржентина фалира през 2001 г. по дълг от 100 млрд. долара.

Обосновката на правителството е, че в много други държави няма изискване за наличие на същото количество резерви в централната банка, колкото е монетарната база, които да я предпазват срещу скок в курса на местната валута.

Критици обаче твърдят, че това е само зле прикрит опит за заграбване на активи заради влошените бюджетни сметки на страната, последвал увеличаването на износните мита за фермерите от края на 2007 г., безцеремонното национализиране на частните пенсионни фондове през 2008 г. и одобрението за използване на част от банковите резерви за изплащане на дългове през 2010 г. Те предизвикаха безпощадна борба и оставката на Мартин Редрадо от поста президент на централната банка.

„Това подчинява монетарната политика на бюджетната политика“, заяви Абел Вильоне, икономист в института за свободния пазар Fiel, според когото правителството прахосва свободно разполагаемите резерви от ноември 2011 г. 

По този начин, отбелязва той, банката ще загуби независимостта си и нейният борд на директорите ще трябва да преценява какъв обем на резервите, необходим за защита на местната валута, да определи. Нещо повече, тя вече няма да е длъжна да определя монетарни цели, с което до голяма степен ще облекчи задълженията на нейния настоящ президент.

Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още