IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия не възнамерява да увеличава бюджетния дефицит

Страната планира да се върне на пазара на държавни облигации през 2013 г., а от МВФ подкрепят преценката ѝ

12:21 | 06.03.12 г.
<p>
	Педро Пасуш Коельо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Педро Пасуш Коельо. Снимка: Ройтерс

Португалия няма да следва примера на Испания, която през обяви, че повишава целта си за бюджетния дефицит за 2012 г., заяви португалският премиер Педро Пасуш Коельо, цитиран от Bloomberg.

През миналата седмица испанският му колега Мариано Рахой обяви, че бюджетният дефицит на страната през настоящата година ще достигне 5,8% от брутния вътрешен продукт вместо планираните 4,4%, но добави, че страната се придържа към целта за намаляване на бюджетния дефицит до 3% през 2013 г.

„Португалия изобщо не възнамерява да променя плановете си за намаляване на бюджетния дефицит, които бяха установени при споразумението за получаване на международни финансова помощ за страната. Испания се намира в съвсем друго положение. Тя има възможност да маневрира за достигане на целевите показатели за 2013 г., а ние изпълняваме програма за строги икономии, затова не можем да не изпълним нашите цели“, посочи Коельо.

Той отбеляза, че при изпълнение на заложените бюджетни цели Португалия планира да се върне на пазара на държавни облигации през 2013 г.

На същото мнение е и ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за Португалия Абебе Емро Селасие. Той добави, че частните кредитори не очакват да бъдат принудени да отписват част от дълга на страната, както това се случва с Гърция в момента.

„Нашите основни очаквания, че Португалия ще получи достъп до пазара в края на следващата година, се запазват. Това обаче няма да бъде лесно постигнато“, посочи Селасие.

Правителството на страната сви разходите и повиши данъците, за да изпълни условията за получаване на спасителния пакет на стойност 78 млрд. долара от ЕС и МВФ.

„Сигурен съм, че до няколко месеца, когато резултатите за текущата година се стабилизират в очите на анализаторите, Португалия ще заеме по-благоприятна позиция за успех“, твърди Коельо.

Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още