IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Заплахата от рязко икономическо забавяне в световен план намаля

Според фонда ЕЦБ трябва да продължи с вливането на ликвидност, но и да съблюдава ценовата стабилност

10:56 | 02.03.12 г.
МВФ: Заплахата от рязко икономическо забавяне в световен план намаля

Вероятността от рязко икономическо забавяне в световен мащаб е намаляла заради последните политически мерки, предприети в еврозоната за справяне с дълговата криза, съобщиха от Международния валутен фонд, цитирани от Ройтерс.

От световната финансова институция обаче предупредиха, че рисковете за динамиката на световния икономически растеж остават „категорично в посока на понижение“.

В доклад до финансовите министри на Г-20, чиято среща се проведе в Мексико през уикенда, но публикуван едва тази нощ, МВФ посочва, че еврозоната трябва да действа решително на няколко фронта, за да преодолее успешно своята дългова криза.

„Запазва се основният риск политиките в Европа да не донесат икономическо равновесие и да не успеят да прекъснат порочни взаимовръзки между реалния, бюджетния и финансовия сектори“, отбелязват от фонда, призовавайки политиците от еврозоната да увеличат спасителните си фондове с около 500 млрд. евро, за да предпазят държавите-членки от разпространение на кризата.

От световната финансова институция изтъкват, че Европейската централна банка трябва да продължи с вливането на ликвидност и да остане напълно ангажирана с изкупуването на ценни книжа, за да помогне да бъде подкрепена финансовата стабилност. Същевременно монетарната политика на ЕЦБ трябва да се концентрира върху осигуряването на ценовата стабилност, посочват от МВФ.

В САЩ, Великобритания и Япония централните банки трябва да останат в готовност за разширяване на нетрадиционните мерки, ако перспективата се влоши, добавят оттам.

Според международната финансова институция на развиващите се пазари ръстът се е забавил повече от очакваното, макар че от началото на 2012 г. усещането за риск е отслабнало и капиталовите потоци са възстановили обемите си в развиващите се икономики в Азия, Латинска Америка и Южна Африка.

В развиващите се страни с висока инфлация и голям публичен дълг, включително Индия и част от икономиките в Близкия Изток, е необходима „предпазлива позиция“ към политиката на разхлабване, твърдят от МВФ.

Експертите на фонда са категорични, че по-високите цени на петрола представляват риск за световния ръст и повтарят по-раншното си предупреждение, че отражението на един шок в петролните доставки от Близкия Изток „може да бъде голямо“, ако няма повсеместно увеличение на предлагането. По-конкретно прекратяването на доставките от Иран може да предизвика първоначален ръст на цените с около 20 до 30%, подчертават от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още