IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 към Европа: Покажете ни парите

Дотогава не стои въпросът за допълнителни средства за МВФ от Великобритания, а и вероятно от който и да било друг, изтъкна британският финансов министър

10:27 | 27.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Г-20 към Европа: Покажете ни парите

Водещите световни икономики заявиха, че ако Европа иска по-голяма помощ от останалия свят, тя трябва да вложи допълнителни средства в борбата си с дълговата криза, което усилва натиска върху Германия за разширяване на Европейския спасителен фонд, предава Ройтерс.

На срещата на финансовите министри от Г-20 вчера в Мексико, страните от еврозоната се ангажираха да преоценят мащаба на спасителния фонд.

В официалното комюнике след двудневната среща финансовите министри и централните банкери от групата заявяват, че влагането на нови средства от Г-20 в кризисния фонд на МВФ би било „съществен принос“.

„Има широк консенсус, че МВФ не може да запълни липсата на по-силна европейска подкрепа и че фондът не може да предприеме стъпки без по-голяма яснота относно плановете на Европа“, посочи американският финансов министър Тимъти Гайтнър.

Германия, която изпитва политически трудности на вътрешната сцена, изпрати смесени сигнали относно това дали е готова да смекчи позицията си и попадна под засилен натиск през уикенда да подкрепи увеличаване на регионалния спасителен фонд.

Немските законодатели, които в понеделник гласуваха за втория спасителен пакет за Гърция, твърдят че налагането на фискална дисциплина на задлъжнелите страни е много по-важно за спечелване на пазарното доверие и съживяване на икономическия растеж от разширяването на спасителния фонд.

Гайтнър не е съгласен. Според него Европа трябва да направи повече, макар че досегашните действия да намалиха риска от „катастрофална“ финансова криза.

Британският финансов министър бе дори още по-остър. „Първо трябва да видим парите от еврозоната, но честно казано това още не се е случило. Докато това не стане не стои въпросът за допълнителни средства за МВФ от Великобритания, а и вероятно от който и да било друг.“

Г-20 се стреми да набере мащабна международна подкрепа на стойност почти 2 трлн. долара, в това число съществуващи и нови фондове, по възможност до края на април.

Това би било най-сериозната стъпка на групата откакто нейните членове наляха 1 трлн. Долара в своите икономики преди три години за борба с рецесията.

Много от развитите икономики все още наводняват пазарите с евтини пари за да подпомогнат растежа и предотвратят разпространението на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още