IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер очаква корекция на акциите на развиващите се пазари

Въпреки това инвеститорът споделя, че харесва акциите от Малайзия, Сингапур и Тайланд, тъй като някои от тях носят дивиденти от около 5%

13:33 | 17.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер очаква корекция на акциите на развиващите се пазари

В настоящия момент фондовите пазари по цял свят са надценени, като акциите на развиващите се пазари, които имаха силен старт в началото на годината, ще се окажат най-уязвими, когато корекцията настъпи, казва Марк Фабер, издател на Gloom Boom & Doom Report, цитиран от CNBC.

„Миналата година акциите на развиващите се пазари и Европа се представиха много по-зле от тези в САЩ – в случая с Индия с цели 40%“, изтъква Фабер. „Сега обаче, от дъното през ноември насам, индексите в развиващите се страни се представят по-добре от тези в САЩ“. Според него тази тенденция може да продължи още известно време.

„Пазарите са надценени и корекцията ще се случи много скоро“, прогнозира той.

Въпреки това Фабер посочва, че той харесва акциите от Малайзия, Сингапур и Тайланд, тъй като някои от тях носят дивиденти от около 5%.

„Не казвам, че фондовите пазари в тези страни неизменно ще продължават да се покачват, но е ясно, че дори да имате нулева доходност, при дивидент от 5% на акция, това определено е добра инвестиция“, допълва той.

Фабер посочва още, че любимият му фондов пазар за момента е Япония, тъй като йената е започнала да отслабва спрямо долара, и то чувствително.

„Най-важното за японските индекси е слабата йена“, изтъква Фабер. „Мисля че японците, като всички останали, ще печатат пари. След като го направят и йената отслабне допълнително, мисля че има добър шанс японските индекси да ни изненадат приятно“.

По-рано тази седмица Японската централна банка (BOJ) неочаквано разшири програмата си за изкупуване на активи с 10 трлн. йени. В петък йената се търгуваше при курс от 79,18 йени за долар – най-ниското ниво спрямо щатската валута от 3 месеца и половина.

„Мисля, че банкерите на BOJ осъзнават, че ако всички са луди, те също трябва да са поне малко луди“, допълва Фабер.

„Японската икономика не е в толкова лоша форма“, коментира той. „Те понижиха дълговата си тежест и покупателната способност на домакинствата е доста добра“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още