IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P снижи още неинвестиционния рейтинг на Египет

Агенцията се аргументира с отслабеното външно финансиране и нестабилната политическа ситуация в страната

18:10 | 10.02.12 г.
S&P снижи още неинвестиционния рейтинг на Египет

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи с още една степен дългосрочния рейтинг на Египет, който е без инвестиционен статут, с основанието, че външните финансови рискове най-вероятно ще отслабят допълнително и без това нестабилната политическа ситуация в страната, съобщи MarketWatch.

Понижението е до В от В+, като това е петото ниво под инвестиционния статут. Перспективата по рейтинга е негативна

От агенцията заявиха, че външното финансиране се превръща във все по-голям проблем за Египет, изправен пред рязък спад на резервите, натиск върху валутния курс и отлив на капитали.

От Standard & Poor`s добавят че преките чужди инвестиции са намалели рязко и нетните парични потоци вече също са с отрицателен знак.

През декември международната рейтингова агенция Moody's понижи рейтинга на египетските държавни облигации с една степен, като се позова на четвъртата смяна на правителство от революцията през януари 2011 г. насам.

В момента дългосрочният кредитен рейтинг на Египет по скалата на Moody`s е В2, което напълно отговаря на нивото от днес на Standard & Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още