IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Rio Tinto спадна с 59% след отписване на активи

Главният изпълнителен директор се отказа от бонуса си, тъй като се смята за отговорен за отписванията в алуминиевия бизнес

17:16 | 09.02.12 г.
Печалбата на Rio Tinto спадна с 59% след отписване на активи

Третата по големина добивна компания в света Rio Tinto обяви свиване на печалбата с 59%, след като понесе удар от отписването на пазарна стойност в операциите с алуминий, съобщи ВВС.

Компанията е реализирала нетна печалба от 5,8 млрд. долара през 2011 г. при 14,3 млрд. долара през предходната година.

Данните щяха да бъдат доста по-добри, ако не бе понижаването на стойността на активи за 8,9 млрд. долара в алуминиевия бизнес на Alcan, закупен от Rio Tinto през 2007 г.

Главният изпълнителен директор на компанията Том Албанезе заяви, че ще се откаже от годишния си бонус. „Тъй като придобиването на Alcan стана под мое наблюдение, съзнавам, че единственият правилен ход е да не бъда представен за годишен бонус през тази година“, каза Албанезе.

Той повтори вчерашните коментари от най-големия си конкурент BHP Billiton, че цените на суровините ще останат волатилни.

„Макар че нашата програма за ръст е ориентирана в средносрочен и дългосрочен план, не забравяме за нестабилността в краткосрочен план“, подчерта главният изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още