IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за растежа в Китай през 2012 г. от 9% на 8,25%

Същевременно страната намали базата за изплащане на дивиденти от държавните банки, за да им помогне да свалят напрежението върху капитала си

13:09 | 06.02.12 г.
МВФ понижи прогнозата си за растежа в Китай през 2012 г. от 9% на 8,25%

Същевременно китайската компания Central Huijin Investment Co, чиито дъщерни дружества са 4-те най-големи държавни банки в страната, обяви на официалния си уебсайт, че ще понижи изплащания дивидент в 3 от тях, за да им помогне да намалят напрежението върху капитала си, съобщи Ройтерс.

Дивидентите ще бъдат изплащани върху 35% от печалбата за 2011 г. на Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China and China Construction Bank, което е понижение от 5 процентни пункта спрямо миналогодишната база, се посочва в съобщението.

Базата за изплащане на дивидент от Agricultural Bank of China остава без промяна, тъй като тя вече бе 35% от печалбата, се добавя още там.

От Central Huijin Investment Co, която е подразделение на държавния фонд China Investment Corp, посочват, че действията са предприети, след като през последните 2 години дивидентите на държавните банки бяха намалявани успешно на 2 пъти.

Преди това от вестник 21st Century Business Herald бяха съобщили, че понижаването на базата за изплащане на дивиденти с 5% би позволила на банките да задържат приблизително 26,4 млрд. юана (4,19 млрд. долара) от печалбите си за попълване на капитала, което би осигурило по голям ресурс за кредитиране.

През последните години китайските банки се принудиха да набират пари от капиталовите пазари заради бързата експанзия и по-строгите капиталови изисквания от регулаторните органи в страната, които многократно ги призоваваха да разширят инструментите си за финансиране и да намалят зависимостта си от финансирането чрез акции.

След вълната за емитиране на акции през 2010 г., много кредитни институции се обърнаха към дълговото финансиране, като 5-те най-големи банки в страната си осигуриха 186 млрд. юана само от продажба на необезпечени облигации, твърдят от вестника.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още