IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за растежа в Китай през 2012 г. от 9% на 8,25%

Същевременно страната намали базата за изплащане на дивиденти от държавните банки, за да им помогне да свалят напрежението върху капитала си

13:09 | 06.02.12 г.
МВФ понижи прогнозата си за растежа в Китай през 2012 г. от 9% на 8,25%

Международният валутен фонд е понижил прогнозата си за растежа в Китай през тази година до 8,25% от брутния вътрешен продукт при прогнозирани през септември 9%, позовавайки се на по-слабия износ и несигурната икономическа среда, съобщи MarketWatch, цитирайки доклада с икономическите прогнози на фонда за Китай.

Темпото на икономически растеж в Китай, което през миналата година бе 9,2%, може да се забави рязко, ако еврозоната навлезе в силна рецесия. Въпреки очакваното забавяне „Китай има възможност за уравновесяваща финансова реакция и би трябвало да я използва, за да осигури повече стимули за вътрешната икономика“, посочват от МВФ.

Оттам обаче добавят, че очакват втората по големина икономика в света през следващата година да набере скорост и да нарасне с 8,75%.

Но от МВФ предупредиха, че за разлика от антикризисните стимули през 2008 г. на стойност 4 трилиона юана, които доведоха до притеснителен кредитен бум, Китай би трябвало да предложи свежи стимули по-скоро чрез бюджета на страната, отколкото през банковата система.

Инфлацията в страната е достигнала връхната си точка и се забавя до „по-утешителни нива“, които би трябвало да позволят на властите да прецизират монетарните условия и да осигурят на икономиката „умерен допълнителен“ кредит, смятат от международната финансова институция.

Китайската централна банка трябва да облекчи през следващите няколко месеца положението с ликвидността чрез седмичните си операции на свободния пазар, уточняват оттам, добавяйки, че ако вливането на капитал остане вяло, тя би могла да избере да понижи допълнително изискванията си за нормата на банковите резерви. През декември за първи път от 3 години китайската централна банка понижи изискванията си за банковите резерви с 0,5 процентни пункта.

Според МВФ нарастващият натиск върху китайската валута напоследък е отслабнал, като скоростта на натрупване на валутни резерви също се е забавила заради свития търговски излишък и по-голямото нежелание за риск в световен мащаб.

„Но като се има предвид, че текущата сметка все още разполага с голям излишък от американски долари и преките чужди инвестиции остават високи, темпото на натрупване на резерви би трябвало да продължи и през настоящата година“, смятат от международната финансова институция.

Оттам оценяват усилията на Китай за охлаждане на сектора на недвижимите имоти – основен двигател на ръста – като ефективни, тъй като и ръстът на цените се е забавил, и обемът на сключените сделки е намалял. 

Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още