IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция, Фед или отчетите – какво ще движи пазара тази седмица?

Новата седмица обещава куп интересни събития и новини, които неминуемо ще намерят отражение на пазарите

10:03 | 30.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция, Фед или отчетите – какво ще движи пазара тази седмица?

Пазарът на труда

Новата седмица ще трябва да очертае по-ясно картината на пазара на труда. Във вторник европейският статистически институт Евростат трябва да публикува нивото на безработица в еврозоната. Очакванията са през януари то да се е повишило с 0,1 процентни пункта до 10,4 на сто.

Противоположни са очакванията за САЩ, където нивото на безработица ще бъде обявено в петък. Нагласите сред анализаторите са, че то ще остане 8,5 на сто, като има дори и прогнози за нов спад. Консенсусните очаквания на пазарни наблюдатели, цитирани от Ройтерс, залагат на разкриването на 125 хил. работни места в неселскостопанския сектор на САЩ през януари.

Данни за безработицата се очакват още от Япония и Канада, като предварителните очаквания са да няма изменения, и в двете страни тя да остане съответно 4,5 и 7,5 на сто.

Отчетите

През тази седмица близо 100 щатски компании от състава на широкия борсов индекс S&P 500 се очаква да обявят резултатите си за четвъртото тримесечие на 2011 година. Сред най-очакваните отчети са тези на петролния гигант Exxon Mobil, на фармацевтичните компании Merck и Pfizer, както и на Amazon.com, Blackstone и MasterCard.

До момента около 37% от 500-те компании, попадащи в индекса, са подали отчетите си. От Thomson Reuters посочват, че едва при 59% от тях резултатите са по-добри от очакванията. През предходните тримесечия този процент достигаше 70%. Това е и първото тримесечие след края на рецесията, при което печалбите нарастват с едноцифрен темп.

Резултатите на водещите американски компании може да проследите в специалната рубрика на Investor.bg Сезон на отчетите в САЩ.

Facebook

Сред двигателите на инвеститорските настроения тази седмица се очаква да бъде и социалната мрежа Facebook. В края на миналата седмица се появиха информации, че компанията ще подаде документи за първично публично предлагане още в сряда.

Излизането на компанията на борсата се очаква от доста време. След излизането на новината голяма част от компаниите от интернет сектора привлякоха интереса на анализаторите и записаха повишения. Тази тенденция обаче може и да не се окаже устойчива, тъй като за участие в IPO-то инвеститорите ще трябва да освободят средства.

Подробности по емисията акции, която Facebook ще предложи на пазара, вероятно ще има по-късно през седмицата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още