IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция, Фед или отчетите – какво ще движи пазара тази седмица?

Новата седмица обещава куп интересни събития и новини, които неминуемо ще намерят отражение на пазарите

10:03 | 30.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция, Фед или отчетите – какво ще движи пазара тази седмица?

Новата седмица ще предложи доста въпроси, на които инвеститорите ще трябва да обърнат внимание при взимането на своите решения. Ключови събития ще има както в Европа, така и отвъд Океана, а това може да даде възможност да се види още по-ясно различният път, по който се движат пазарите на Стария континент и в САЩ.

Тенденцията индексите на Wall Street да се откъсват от това, което се случва в Европа, стана съвсем видима в средата на миналата година. Тогава интересът на инвеститорите към американския пазар се засили, което доведе до това, че индексите в САЩ записаха минимални изменения за 2011 година. В същото време в Европа водещите пазари изгубиха по около 15 на сто.

Неволите на Европа

Новата седмица започва със среща на европейските лидери в Брюксел. Там със сигурност ще е доста напечено, тъй като проблемите на Гърция изглеждат далеч от разрешени, а толерантността на кредиторите на страната сякаш се изчерпва. Ясен знак за това бе изтеклата през уикенда информация, че Германия настоява специален еврокомисар да поеме контрола върху гръцкия бюджет.

На този фон става все по-видна разликата между отделните страни в еврозоната и готовността им да се борят с проблемите си. Докато в Гърция се среща сериозен отпор срещу изискваните от кредиторите мерки, Италия, Испания и Франция всячески се стремят да си върнат доверието на пазарите.

Правителствата в Рим и Мадрид поетапно въвеждат антикризисни мерки, свързани с дерегулация на различни отрасли, орязване на разходи, а френският президент Никола Саркози дори се очаква да лансира повишаване на данък добавена стойност.

Валутният пазар

Въпреки трудностите на еврозоната, последната седмица беше изключително силна за еврото. Единната валута поскъпна значително, като в петък достигна ниво от 1,32 долара за евро. Това е с близо 5 на сто над най-ниските нива, достигнати в началото на годината.

Подкрепа на еврото през миналата седмица оказаха намеренията на американския Федерален резерв да задържи рекордно ниския лихвен процент в САЩ поне до 2014 година. Новината дойде след редовното заседание на ръководителите на институцията, на което бе понижена прогнозата за ръст на американската икономика през тази година.

Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още