IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисията на Дилма Русев през 2012 г. - 4% икономически растеж

Президентът на страната е решена да постигне тази цел дори чрез жертването на други, разкриват правителствени източници

18:08 | 23.01.12 г.
Мисията на Дилма Русев през 2012 г. - 4% икономически растеж

Индустриалното производство обаче остава на нивото отпреди 3 години заради високия основен лихвен процент, високите данъци и разходи, което прави Бразилия изключително трудно място за бизнес.

Ако цените на изнасяните бразилски суровини се задържат на нивото от миналата година или се понижат, това може да изолира потребителското търсене като единственият оставащ голям двигател за икономиката. При подобен сценарий мерките за стимулиране могат да доведат до образуване на балони в сектори като недвижимите имоти или кредитирането за социалните групи с ниски доходи.

Данни от последните седмици показват, че бразилците теглят по-малко заеми, харчат по-малко и изплащат повече задължения, което според икономисти намалява шансовете за формирането на кредитен балон. Представители на бразилското правителство са категорични, че са наясно с рисковете и наблюдават внимателно ситуацията.

Склонността на Русев към внезапни политически промени вече бе посочена от инвеститори като нарастващ риск за правенето на бизнес в страната. Например нейното решение от миналата година за намаляване на етанола в местните горива бе насочено към забавяне на инфлацията, но се отрази на компаниите за производство на биогорива.

За членовете на бразилското правителство е ясно, че втора година на ръст под заложената цел може да доведе до политически проблеми за Русев, на която липсва харизмата на Лула да Силва и която спечели президентския мандат благодарение на репутацията си на ефективен мениджър.

Особено критична ще бъде първата половина на годината, отчасти защото източниците на Ройтерс очакват европейската икономическа криза да достигне връхната си точка.

Местните избори в Бразилия през октомври ще подчертаят необходимостта от икономически ръст за подкрепа на правителствените кандидати. Поради тази причина и част от замразените разходи в годишния бюджет, обявени като жест към инвеститорите, може да бъдат размразени, за да бъде подсигурен икономически ръст през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още