IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисията на Дилма Русев през 2012 г. - 4% икономически растеж

Президентът на страната е решена да постигне тази цел дори чрез жертването на други, разкриват правителствени източници

18:08 | 23.01.12 г.
Мисията на Дилма Русев през 2012 г. - 4% икономически растеж

След забележителния успешен ход през последните години обаче не е ясно дали най-голямата икономика в Латинска Америка може да постигне ръст от 4% в продължение на година или повече, без да бъдат осъществени сериозни реформи.

Тежките инфраструктурни проблеми, рекордно ниската безработица, високото търсене на кредити и други структурни затруднения означават, че дори умереният ръст от миналата година е за сметка на инфлация, едва вместила се в горната граница на диапазона, поставен като цел от правителството.

За момента съветниците на бразилския президент твърдят, че са в състояние да постигнат едновременно понижаване и на нивото на инфлация, и на лихвените проценти при ръст в икономиката.

По думите им Русев ще участва постоянно в управлението на икономиката, както бе и през миналата година.

Въпреки трудния път, извървян тогава при нулев ръст през третото тримесечие, бразилците остават оптимисти. Проучване на Datafolha, публикувано в неделя, показа, че 83% от анкетираните смятат, че икономиката или ще остане на досегашното си ниво, или ще се подобри, а това е най-високият процент, откакто Русев пое президентския пост преди година.

А когато бразилците биват запитани за собственото им финансово положение, процентът скача до 90 – нов рекорд.

Духът отразява ситуация на оптимизъм на фона на продължаващия икономически бум, а това се вижда най-ясно в медиите. „За едно десетилетие броят на крайно бедните намаля с 10 млн. души“, е заглавието на първа страница на Estado de S.Paulo. На свой ред Folha de S.Paulo изтъква, че 59% от бразилците оценяват правителството на Русев като „много добро“ или „добро“, което е по-висок показател от този на предшественика ѝ, Луис Инясио Лула да Силва, на същия етап от поемането на управлението.

Според съветниците на Русев продължаващият икономически ръст е с основен принос за подобна подкрепа. „Докато икономиката е във форма, Русев ще управлява, бизнес секторът няма да оказва натиск, ще има работни места и пари ... и опозицията няма да има какво да каже“, посочва и колумнистът на Folha de S.Paulo Елиане Кантахеде.

Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още