IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата седмица вероятно ще даде посока на пазарите за месеци наред

Заседание на Фед, данни за БВП на САЩ, куп отчети на водещи световни компании и форумът в Давос ще приковат вниманието на инвеститорите

10:14 | 23.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Новата седмица вероятно ще даде посока на пазарите за месеци наред

Действията на ръководителите на Федералният резерв на САЩ ще попаднат в центъра на вниманието на пазарните участници през новата седмица. От редовното заседание на институцията не се очакват изненади, но е възможно да бъде даден намек дали да се очаква нова програма по вливане на ликвидност с цел стимулиране на пазарите.

От срещата на Фед се очаква нова прогноза за развитието на американската икономика през тази и следващата година, както и за лихвените проценти в страната.

Друг фактор, който ще определя настроенията на пазарите, са резултатите на водещи американски компании за последното тримесечие на 2011 година. Сред най-очакваните отчети са тези на Apple, Boeing, McDonald's и Procter&Gamble, пише CNBC.

Освен корпоративните отчети и заседанието на Фед, яснота за посоката, в която ще се движат пазарите през следващите месеци, трябва да дадат и данните за брутния вътрешен продукт на САЩ през четвъртото тримесечие на 2011 година. Предварителните очаквания са за ръст от около 3 на сто, което би било най-бързият ръст от второто тримесечие на 2010 година досега.

Пазарните участници едва ли ще игнорират и това, което се случва в Европа. През първите два дни от седмицата ще се проведе среща на финансовите министри на страните от еврозоната и Европейския съюз, освен това се очаква и развитие около сделката между частните кредитори и гръцкото правителство.

През миналата седмица основният индекс на борсата в САЩ Dow Jones Industrial Average се повиши с 2,4 на сто до 12 720 пункта, а широкият бенчмарк S&P 500 напредна с 2 на сто до 1 315 пункта. От началото на годината двата индекса са се повишили съответно с 4,1 и 4,6 на сто.

Към петък сутринта 14% от попадащите в S&P 500 компании бяха предали отчетите си, като при 60% от тях резултатите надхвърлиха предварителните очаквания за постигната печалба.

Сред интересните събития тази седмица е и годишната среща на Световния икономически форум, която по традиция се провежда в швейцарския курорт Давос. Събитието започва в сряда и ще продължи до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още