IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ търси 600 млрд. долара допълнителни ресурси за затруднените държави

От фонда оценяват, че при влошаване на световната конюнктура недостигът на финансиране може да достигне 1 трлн. долара през следващите две години

18:39 | 18.01.12 г. 5
МВФ търси 600 млрд. долара допълнителни ресурси за затруднените държави

Международният валутен фонд оценява нуждите от увеличаване на ресурсите си на до 600 млрд. долара, за да е в състояние да кредитира държави, борещи се с последиците от задълбочаващата се дългова криза в еврозоната, съобщиха източници от финансовата институция, цитирани от Ройтерс.

От посочената сума 500 млрд. долара трябва да бъдат използвани за директно кредитиране, а останалите 100 млрд. ще бъдат „предпазен буфер“, посочват източници, присъствали на вчерашното заседание в МВФ по въпроса.

Според източниците сумата от 150 млрд. евро, или около 200 млрд. долара, която европейските държави поеха като ангажимент да осигурят на МВФ, е включена в нужните допълнителни ресурси.

От финансовата институция са преценили също, че през следващите 2 години може да се получи недостиг на финансиране в рамките на 1 трилион долара в световен мащаб, ако световната икономическа обстановка се влоши значително. В момента кредитният капацитет на МВФ е от около 380 млрд. долара.

„Следвайки оценките на служителите за нуждите от потенциално финансиране в световен мащаб от 1 трилион долара през следващите няколко години, фондът ще се стреми да набере 500 млрд. долара като допълнителен кредитен ресурс. Това включва и настоящия европейски ангажимент за увеличаване на ресурсите на фонда с около 200 млрд. долара“, заяви говорител на МВФ.

„В настоящия предварителен етап проучваме възможностите за финансиране и няма да правим повече коментари преди да бъдат приключени необходимите консултации“, добави той.

Новината подкрепи еврото на валутните пазари. Тя идва преди започващата днес в Мексико среща на представители на Г-20, която има за цел да бъдат проведени предварителни разговори за увеличаване на ресурса на МВФ.

Развиващи се икономики като Китай и Бразилия вече заявиха готовността си за допълнителни вноски във фонда, но само срещу по-голямо право на глас при вземането на решенията във финансовата институция. САЩ обаче са на противоположния полюс при бюджетните проблеми в страната и политическите разногласия в Конгреса.

Перспективата за забавящ се икономически ръст в световен мащаб увеличи опасенията, че повече държави ще имат нужда от спасителната помощ на МВФ, особено ако капиталовите пазари замръзнат напълно.

В свой доклад от днес Световната банка предупреди, че очаква спад на БВП на еврозоната от 0,3% през тази година, и че развиващите се икономики трябва да се подготвят за забавяне на икономическия ръст, особено Бразилия и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Успешното спасение от стопанска криза не става само с пари, а чрез прекратяване на причината, която я създава.При продължаване на причината - кризата се развива и мутира в хиперинфлация.Причината за съвременната стопанска криза е държавна финансова грешка, заради която продължава приложение на наследен стар, от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари.Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (при достатъчно време) криза.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при подобрено нейно държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
slayer
преди 12 години
ако вземеш и да почетеш, а не само да пишеш, може и да се ориентираш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
IMF seeks $600 billion more in funds; G20 to discuss REUTERS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
Bloomberg: МВФ предлага да се повишат ресурсите му с 500 млрд. долара и на кое да вярваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
Бени има повече от колко можете да напишете числото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още