IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още през януари Fitch може да понижи рейтингите на шест държави от еврозоната

Рейтингите на Белгия, Испания, Италия, Словения, Кипър и Ирландия, които са в списъка за преразглеждане от декември, могат да бъдат свалени с до две степени

17:46 | 18.01.12 г.
Още през януари Fitch може да понижи рейтингите на шест държави от еврозоната

Международната рейтингова агенция Fitch е вероятно в края на януари да понижи дългосрочните рейтинги на 6-те държави от еврозоната, които бяха поставени в списъка за преразглеждане през декември 2011 г., е заявил за Bloomberg директорът на отдела за национални и наднационални рейтинги в Европа, Близкия Изток и Африка Едуард Паркър.

Очакваме, че преразглеждането ще приключи с понижение с една или две степени на рейтингите на всички държави, които бяха поставени в списъка“, е казал Паркър. Става дума за Белгия, Испания, Италия, Словения, Кипър и Ирландия. Тогава агенцията потвърди максималния кредитен рейтинг на Франция, влошавайки прогнозата по него до „негативна“.

Междувременно AFP съобщи, позовавайки се на генералния директор за бизнеса и управлението на италианското подразделение на Fitch Алесандро Сетепани, че не е изключено дългосрочният рейтинг на страната да бъде понижен скоро с 2 степени до А- от А+.

"Понижението с 2 степени е една от възможностите. Комисия ще оцени рейтинга на Италия въз основа на нивото на рефинансиране и мерките за икономическия ръст“, е казал Сетепани.

Според Паркър обаче Италия не е застрашена от фалит. „Според нашата оценка Италия е с рейтинг А+. Ако имаше риск от фалит, този показател би бил доста по-нисък“, твърди той.

В петък международната рейтингова агенция Standard & Poor`s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Италия с 2 степени до ВВВ+ в рамките на орязване на рейтингите на 9 държави от еврозоната.

Паркър смята също, че рискът от разпадане на еврозоната е „твърде малък“.

Отново пред Bloomberg заедно с анализатора на Standard & Poor's Пер Торнквист той обяви, че двете рейтингови агенции не възнамеряват скоро да понижават дългосрочния рейтинг на Дания, тъй като системата на държавните финанси в страната е стабилна, а платежният баланс регистрира излишък.

„Дания в момента не е в списъка на държавите, които предизвикват опасения у нас. Не планираме в близко бъдеще да предприемаме каквито и да било негативни действия по отношение на нея“, е подчертал Паркър.

Заради големия размер на дълговете на домакинствата икономиката на Дания се развива по-бавно, отколкото тези на съседните скандинавски държави, но благодарение на високото търсене на държавните облигации спредът в доходността между нейните 10-годишни ДЦК и германските е едва 10 базисни пункта.

„Дълговете на домакинствата не са стимул за рейтингови действия. Положението в Дания е напълно поправимо. Трябва да се има предвид, че Дания изнася капитал, а подобни държави не са сред „проблемните“ в днешния свят“, смята Торнквист.

„Дания изпитва трудности и те не трябва да остават без внимание. Но в контекста на случващото се по света нещата в страната вървят добре. Ако брутният вътрешен продукт регистрира ръст между 0 и 1%, това ще бъде неблагоприятно от различни гледни точки, но въпреки това няма да бъде катастрофално“, добавя той.

Според прогнозите на Danske Bank БВП на Дания през настоящата година ще нарасне с 1%, а бюджетният дефицит ще достигне 5,5% при 4% за 2011 г.

Анализаторът на BNP Paribas Андреас Хакансон отбелязва, че Дания ще запази максималния си кредитен рейтинг, но рискът за понижаването му е по-висок, отколкото този за Швеция или Норвегия. Според него най-неблагоприятният фактор е ситуацията на пазара на недвижими имоти.

"Ако цените на жилищата тръгнат нагоре, това ще бъде положително развитие. В противен случай проблемите могат да се задълбочат“, отбелязва Хакансон.

С него е съгласен главният икономист на копенхагенския филиал на Svenska Handelsbanken AB Йес Асмусен. „Държавата има проблеми. По-конкретно един от основните е понижаването на бюджетния дефицит до 3% от БВП до 2013 г.“, подчертава той.

По думите му скоро дори за развитите страни рейтингите от категория АА може да се превърнат в норма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още