IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки дават все повече заеми в злато

Това вероятно се дължи на усилията на търговските банки да си осигуряват доларова ликвидност, като използват заетото от централните банки злато

15:12 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Централните банки дават все повече заеми в злато

През 2011 г. централните банки са увеличили количеството злато, което са отдали под наем за първи път от десетилетие, предоставяйки милиардните си резерви в подкрепа на търговските банки, опитващи да си осигурят така необходимата им ликвидност в долари, съобщава Financial Times.

Въпреки че централните банки държат в резервите си една шеста от всичкото злато, което някога е било добивано, действията им на златния пазар остават изключително непрозрачни. По света няма нито една централна банка, която да предоставя данни за ежедневните си операции.

Освен че държат злато в резервите си някои централни банки търгуват с благородния метал, предлагайки го под наем на свободния пазар срещу лихва.

Във вторник Thomson Reuters GFMS, консултантска агенция публикуваща ключови статистически данни за златния пазар, обяви, че за първи път от 2000 г. насам през миналата година количеството злато, отдадено под наем от централните банки се е увеличило.

Оценката на GFMS потвърждава тенденция, която банкери и търговци на злато обсъждат през последните 6 месеца. Ръстът на златните заеми, предоставени от централните банки съвпада с опитите на страдащите от недостиг на доларова ликвидност търговски банки в еврозоната да наемат злато, което в последствие да заменят за долари на свободния пазар.

„Съществуват все повече доказателства, че през 2011 г. краткосрочните заеми в злато предоставяни от някои централни банки са нараснали значително. При това взетото на заем злато е било използвано основно за суапове срещу долари“, пише GFMS.

На фона на все по-ниската ликвидност на доларовия пазар, в края на 2011 г. краткосрочните лихви по златните заеми са се понижили до рекордно ниски нива. В началото на декември лихвата при отдаване на злато под наем за един месец е достигнала -0,57%, което означава, че търговските банки трябва да плащат, ако искат да го използват в суапови сделки срещу долари.

GFMS запазва предпазлива прогноза за краткосрочната цена на златото. Според анализаторите през първата половина на 2012 г. благородният метал ще се търгува на нива от около 1640 долара за тройунция. Агенцията обаче очаква, че златото отново ще набере скорост и ще докосне нивата от 2000 долара в края на тази година или началото на 2013 г.

Благородният метал изгуби 20% от рекордните 1900 долара за тройунция, достигнати през септември, до 1522 долара през декември. Във вторник златото се търгуваше на нива от около 1655 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още