IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор на S&P: Икономиките на Италия и Испания са най-уязвимите в ЕС

Германският министър на външните работи пък поиска създаването на независими рейтингови агенции в Европа

10:16 | 16.01.12 г. 4
Анализатор на S&P: Икономиките на Италия и Испания са най-уязвимите в ЕС

Икономиките на Италия и Испания са най-уязвимите в ЕС и в най-голяма степен са изложени на риск, заяви Мориц Креймър, анализатор в международната рейтингова агенция Standard & Poor's, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Заедно с понижаването на кредитния рейтинг на двете страни от Standard & Poor`s,късно в петък прогнозираха, че икономическата криза в Италия и Испания може да се задълбочи.

Креймър е убеден, че италианската политика се е променила съществено със заемането на премиерския пост от Марио Монти, но действията му са недостатъчни, за да промени цялостното положение на финансовите пазари.

Междувременно в събота германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви, че Европа има нужда от своя независима рейтингова агенция. Коментарът на Вестервеле бе направен във връзка с понижаването на рейтингите на над половината от държавите в еврозоната от Standard & Poor`s.

“Силно се нуждаем от по-силна конкуренция и независими европейски рейтингови агенции, за да не може нечии политически или икономически интереси да обременяват Европа и еврото“, каза Вестервеле.

Той увери, че ще повдигне темата пред колегите си от останалите държави-членки на еврозоната, за да бъде потърсено приемливо решение по въпроса.

„Положителните явления на пазарите през тази седмица показаха, че нашите решения и мерките за преодоляване на кризата са започнали да действат“, отбеляза германският министър.

Той разкритикува понижаването на рейтинга на 9 държави от еврозоната от Standard & Poor`s, подчертавайки, че подобни решения изкуствено водят до напрежение на европейските пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Ей Бояне, Господин Другарю,може ли да не се обиждаме лично, а? Нали ще влизаме в Европа. Така човек не се държи на обществено място. Аз съм частен гражданин, който се интересува и чете, грешиш, че някой ми плаща да си изказвам мнението. Ти от своя страна можеш да вярваш на конспирационни теории колкото си искаш. Аз казах че, агенциите "работят за хората с капитал" и доколкото това са "евреите банкери" съм съгласен с теб. Същите тези банкери а и САЩ като цяло доста ще загубят от един срив, под формата на инвестиции, и загубен иснос към EU. Фактът е, че Европа буксува икономически, ама вместо да си оправи дома, търси виновници отвън. Политиката и не работи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Ей ***, стига си ръси тъпотиите тука. Рейтинговите агенции верно са частни, както ФЕД и не само това, но са създадени по едно и също време и от едни и същи хора, понеже чутората ти е много *** явно не схващаш, че следват едни и същи интереси на евреите банкери, които еврото им боде очите и са готови на всичко за да не го оставят да се стабилизира. Затова вкараха троянски коне като Гърция Ирландия в ЕЗ и Великобритания в ЕС за да може да я саботират от вътре и предполагам са нагушкали достатъчно европейски политици за да си прокарат плановете. Така че моля те не си пиши платените коментари обслужващи същите интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Значи правим една независима европейска агенция, тя казва че Гърция има рейтинг ААА++ и това ще реши проблемите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Тоя Вестервеле, луд ли е, от 19 век ли е? Нека държавата да създаде независими (от държавата) кредитни рейтингови агенции. Тия, Американските са от 100 години и са частни - работят за хората с капитал. Държавата само ги лицензира, да не првят глупости, както един зъболекар например. Вестервеле ще заприлича на министъра на пропагандата Гъобелс, ако го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още