IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиратството подкрепя икономическия бум в Сомалия

Всеки отвлечен кораб осигурява до 100 работни места, сочи доклад на британския институт Chatham House

12:40 | 13.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Пиратството подкрепя икономическия бум в Сомалия

Пиратството край бреговете на Сомалия е проблем, струващ на международната общност 12 млрд. долара на година. Според наскоро публикуван доклад обаче плащането на откупи е ключов фактор за икономическото развитие на провалената страна, пише Financial Times. В документа се посочва, че отвличането на един кораб осигурява до 100 работни места.

Средният откуп за отвлечен кораб е еквивалентен на износа на 1650 глави едър рогат добитък, а взимането на заложници (през 2010 г. броят им е бил 1016) осигурява работни места за готвачи, производители и търговци, разкрива изследването на британския институт за международни отношения Chatham House.

„Пиратството води до цялостно икономическо развитие“, пише авторът на доклада Аня Шортланд. Тя допълва, че плащането на откупи е повишило курса на местната валута, довело е до чувствителен ръст на доходите и е понижило инфлацията.

При липса на функционираща държава и фактът, че обширни територии на юг се контролират от свързани с Ал-Каида ислямисти, пиратите в Пунтланд (централен регион в Сомалия) осигуряват „местно управление и стабилност“ се посочва в изследването.

Откупите, които през миналата година достигат рекордните 135 млн. долара са подпомогнали създаването на десетки транспортни компании, което от своя страна е довело до понижаване на цените за доставка на основни храни, като ориз, въпреки глобалната инфлация и регионалната хранителна криза, станали причина за хуманитарна катастрофа на юг от пиратските центрове.

В провинцията Нугал дневната надница е нараснала от 40 хил. сомалийски шилинга през 2005 г. до 120 хил. шилинга през 2011 г. (1 щатски долар се равнява на 25 хил. сомалийски шилинга).

„Това отразява както създаването на нови работни места, така и значителните инвестиции в местни бизнеси“, пише Шортланд.

„До този момент военноморските сили, изпратени в Аденския залив не успяват да гарантират сигурността на търговските кораби в региона“, се посочва в публикуван преди дни доклад на британското външно министерство

Покрай бреговете на Сомалия се превозват 36% от всички търгувани по света стоки, като годишно през контролираните от пиратите води преминават 28 хил. кораба.

Към настоящия момент пиратите държат най-малко 40 кораба и повече от 400 заложника, сочат данни на Ecoterra International Group, която следи пиратските набези в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още